Europaparlamentet – och hela EU – har en viktig roll i klimatutmaningen.
Europaparlamentet – och hela EU – har en viktig roll i klimatutmaningen. Bild: Jean-Francois Badias

Mattias Karlsson: Optimism blandad med pessimism i klimatfrågan

Det finns hopp om att lösa klimatutmaningen, och där har EU en helt central roll att spela.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

När svenskarna rangordnar de viktigaste frågorna inför det stundande EU-valet kommer klimat och miljö i topp. Det visar en undersökning från EU-parlamentet som publicerades i förra veckan, och som TT rapporterat om (17/4). Men det är bara i Sverige som klimatförändringarna rankas högst i hela EU.

Ändå är det intressant att lyfta fram de svenska väljarnas prioritering då den säger något om vilken roll som EU kan spela i att bekämpa de pågående klimatförändringarna.

När nästan hela Europa agerar med en röst och som en institution kan det ske förändringar på en global nivå för att möta det akuta behovet av att snabbt få ner utsläppen av växthusgaser. Dessutom är Sverige mer i samklang med de unga EU-väljarna som också tycker att klimatet är den viktigaste frågan.

ANNONS

I takt med att EU-valet den 9 juni närmar sig med stormsteg håller Europaparlamentet på att avsluta sina åtaganden, och i veckan hölls följaktligen också den sista så kallades sessionen i Strasbourg. Där antog parlamentet en rad olika lagförslag som tröskats igenom det stora EU-maskineriet och nu gått i mål lagom till att ett nytt parlament ska väljas.

På plats i veckan i EU-parlamentet i Strasbourg, fick ledarsidan en intervju med EU-parlamentarikern Pär Holmgren, som företrätt Miljöpartiet i snart fem år.

Om han sammanfattar den gångna mandatperioden tycker att han att det på sätt och vis är fantastiskt bra att det nu finns ett klimatpaket med den gröna given, och att naturrestaureringslagen nästan är plats, även om den är satt på paus. Den gröna given, ”the green deal”, säger att EU till 2050 ska vara helt koldioxidneutralt, och har förhandlats fram under mandatperioden.

”Men det mer pessimistiska är att vi är inte alls i linje med vad vetenskapen säger. Och många av de andra partigrupperna försöker ändå få det att låta som att man har situationen under kontroll. Det där är något som jag upplever som en väldigt stor problematik inom den politiska debatten”, säger Pär Holmgren.

Holmgren är också starkt kritiskt till att många i den politiska mitten numera säger sig vilja lösa klimatkrisen men att de vill inte göra tillräckligt mycket.

ANNONS

”Det är fortfarande en stor majoritet som gärna pratar men ändå inte levererar. Det gör att själva omställningen riskerar att ta ännu längre tid. Har man tillräckligt mycket med resurser och makt för att kunna sätta den berättelsen, då är det också väldigt många som kanske tror på den berättelsen. Och den är ganska skön att höra”, säger Holmgren.

Pär Holmgren är både optimist och pessimist när det kommer till EU:s möjligheter att hejda de pågående klimatförändringarna. Unionen har under den gångna mandatperioden visat att den förmår att ta flera avgörande beslut för att hejda utsläppen av växthusgaser, även om det inte sker i den takt som behövs enligt vad vetenskapen anger.

Ändå är det viktigt att ta fasta på det som faktiskt görs och konstatera att det finns hopp om att lösa klimatutmaningen, och där har EU en helt central roll att spela. Det har också de svenska EU-väljarna förstått när de sätter klimat och miljön högst i topp i EU-valet.

ANNONS