Det bästa fyrverkeriet är det som är kontrollerat och proffsigt.
Det bästa fyrverkeriet är det som är kontrollerat och proffsigt. Bild: Johan Nilsson/TT

Kent Nilsson: Nyårsafton en högtid att fira eller frukta

Generellt finns det en 18-årsgräns för användandet av pyroteknik. Tillsyn vilar självklart på föräldrarna, men här brister tyvärr ofta ansvaret.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Nyårsafton är kanske den helgdag som tydligast sorterar åsikter för eller emot själva firandet. En god vän som alltid valt att jobba på nyårsafton myntade uttrycket ”amatörernas afton”. Undermeningen är att vissa individer i sitt firande måste ha extra kul, alla måste vara extra berusade och alla måste synas och höras. Ett sätt att höras, och vissa fall synas, är fyrverkerier och knallskott som bränns av i tid och otid.

Nyårsafton är ett av tillfällena under året när smällare och fyrverkerier får användas utan tillstånd. Likväl skapar knallar och smällare kaos denna dag för dem som känner obehag och kanske fruktar ett okontrollerat beteende. Många vittnar om att detta inte minst gäller hundar och andra sällskapsdjur. Visst finns det hundar som inte blir rastade denna helg på grund av rädsla för okynnessmällande. En kvinna berättade att hon alltid tillbringar nyårsafton i stallet hos sina två hästar. Allt för att hålla dem lugna. Vad bryr sig ”amatörfirarna” om detta?

ANNONS

I dag är användandet av pyroteknik reglerat i lokala ordningsföreskrifter. Tyvärr respekterar inte alla dessa regler. Till exempel är ”smällare” förbjudna i hela landet. Men visst hörs det knallskott flera dagar i förväg, och på fel platser.

I Halmstad behövs inget till tillstånd för fyrverkerier på nyårsafton, påskafton och valborgsmässoafton fram till klockan 03.00 dagen efter. Men det finns andra regler som begränsar firandet. Förbud råder alltid i centrala Halmstad, kring sjukhus, äldreboenden och servicehus. Kommer dessa regler att följas? Det råder även förbud mot pyroteknik på Örjans vall vilket numera känns som ett slag i luften.

Hylte kommun har samma regler för fyrverkerier som Halmstad och tillåter endast detta på nyårsafton, påskafton och valborgsmässoafton fram till klockan 03.00 dagen efter. I Laholms kommun gäller samma dagar, men bara till klockan 01.00 dagen efter.

Generellt finns det en 18-årsgräns för användandet av pyroteknik. Tillsyn vilar självklart på föräldrarna, men här brister tyvärr ofta ansvaret. Även om vi i våra halländska städer inte upplever samma kaos som det brukar vara på Möllevångstorget i Malmö så händer det illasinnade incidenter. Dessa omdömeslösa handlingar inte bara irriterar utan skrämmer både människor och djur. Uppmaningen är därför till alla föräldrar – Ta ert ansvar!

ANNONS

Halmstads kommun arrangerar inget nyårsfyrverkeri i år. Annars är det bästa fyrverkeriet det som är kontrollerat och proffsigt. Ett av dessa tillfällen som trots allt bjuds i Halmstad årligen är i samband med att Händels pampiga fyrverkerimusik spelas i Norre katts park i slutet på somrarna. Men detta kulturella fyrverkeri är kritiserat. Inte minst på sociala medier där det ibland påstås att Sverige är invaderat av Ryssland just denna lördagskväll eller att det skjuts med Glock (pistoler) i centrala Halmstad. Fantasin flödar på nätet och för vissa blir det sanningar.

Den oro som bör tas på allvar är hos dem vars trygghet faktiskt påverkas av rädsla för knallar och explosioner. Rädslan för gängrelaterade skjutningar och terrorhandlingar finns i högre grad än tidigare i samhället och inget blir bättre av att det leks med smällare och annan pyroteknik. Glädjen för nyårsfirandet begränsas.

I morgon på Nyårsafton råder frihet att skjuta fyrverkerier, men det leder tyvärr samtidigt till ofrihet för dem som inte vågar vistas utomhus.

ANNONS