Nya Östergårdsskolan visar att Halmstads kommun tar framtiden på stort allvar.
Nya Östergårdsskolan visar att Halmstads kommun tar framtiden på stort allvar. Bild: Jari Välitalo

Mattias Karlsson: Nya Östergårdsskolan visar vägen till framtiden

En helt ny skolbyggnad signalerar något väsentligt, att den kommer att stå här under lång tid framöver. Det är att ta ansvar för framtiden.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Ser det ut som en skola, låter det som en skola, och känns det som en skola. Ja, då är det troligen en skola. Det kan man verkligen säga om den nya Östergårdsskolan i Halmstad som invigdes på fredagen, efter flera års byggande. Detta är en riktig skola på så många sätt.

Men i vårt avlånga land är det inte alltid så lätt att känna igen en skola. Det finns tyvärr allt för många skolor som verkligen inte ser ut som en skola. En viktig orsak till det finns i vem som driver en skola, och vilket ansvar man tar för framtidens samhällsmedborgare.

ANNONS

På fredagen var det alltså dags för den efterlängtade invigningen av nya Östergårdsskolan. På förmiddagen samlades skolans 600 elever och all personal på den stora rastgården på skolans baksida för en invigningsceremoni. Och det verkligen sjöd av förväntan hos både elever och personal.

Skolans personal har färgglada tröjor med texten ”Östergårdsskolan – Skolan där alla får plats” på ryggen. Det är också en skola med en stor andel elever med olika bakgrund. Själva invigningen inleds med ett tal av skolans rektor Monika Karlsson. Hon beskriver den resa som både elever och personal har upplevt under den tid som den nya skolan har vuxit fram samtidigt som den gamla har rivits. Men det har också varit värt det, menade hon

”Nu står vi här, framför vår nya, fantastiskt fina skola, som vi är så stolta och tacksamma för att vi har. Eller hur?”, säger hon. Och gensvaret blir applåder och ett rungande ”Ja!”

Efter tal av både kommunens projektledare Madelene Johansson och barn- och ungdomsnämndens ordförande Magnus Rindom (S) blir det både sång och bandklippning – till den publikens stora jubel. Den nya Östergårdskolan är invigd, och versen till låten man sjunger till tonerna av Queens hit ”We will rock you” är lätt att komma ihåg: ”ÖG, ÖG, äger!”

ANNONS

Ja, det är barnen, de unga, som äger. Det är eleverna som är hela vårt samhälles framtid. Och nu har många av dessa barn som bor i de östra delarna av Halmstad fått en helt ny skola att gå till.

Det är först när man står framför huvudbyggnaden som man förstår hur stor skolan är. Fasaden på den största delen av skolan är gigantisk. Men givetvis är det inte skolans storlek som räknas utan det som finns på insidan. Själva skolbyggnaden signalerar ändå något väsentligt. Den kommer att stå här för mycket lång tid framöver. Skolan är helt enkelt ett långsiktigt projekt, och något som Halmstads kommun tar på stort allvar.

Detta ska man ta fasta på, att det finns aktörer i samhället som har ett långsiktigt perspektiv. Både vad gäller att utbilda nästa generation samhällsmedborgare, och att bygga de fastigheter som rymmer den verksamhet som vi kallar för skola.

Efter invigningsceremonin blir det långrast för alla elever, medan den äldre delen av publiken erbjuds en rundvisning i de nya skollokalerna. Äntligen, törs man säga. För nyfikenheten är stor, hur ser det egentligen ut på insidan av skolan?

Det är en mäktig upplevelse att ta de första stegen in i skolbyggnaden och se den så väsentliga skillnaden mellan det som är på utsidan och det som är insidan, själva skolans innehåll. Den första intrycket är inte det som syns, utan snarare, den lugna, dämpade inomhusmiljön. I matsalen, i de allmänna utrymmena, och inne i klassrummen, är akustiken väldigt bra. Det är som att ljuden sugs upp av själva byggnaden. Detta skapar en väldigt bra skolmiljö.

ANNONS

Genomgående är det också gedigna material som skolan är byggd i, om det är så är träväggarna, glaspartierna eller trapporna som består av stål och betong. Det finns också en rad olika typer av klassrum och uppehållsmiljöer, allt för att skapa en så bra skolmiljö som möjligt. Nytt för läsåret är även att skolan är mobilfri under hela skoldagen.

”Man blir lycklig av att se den.”

Det säger Bosse Wahlin, biträdande rektor på Östergårdsskolan, på rundvisningen strax innan det är dags att se den nya idrottshallen. Och ja, man blir lycklig av att se hallen. Utifrån sett kan man inte ana vad som väntar, och så plötsligt när dörren till handikappläktaren öppnas är det en helt ny värld man kliver in i. Detta är en fullstor och modern idrottshall med allt vad det innebär, anpassad för en mängd olika idrottsaktiviteter. Dessutom finns det en läktare med plats för 400 personer, och hallen kan alltså fungera som en stor samlingslokal för skolan.

Rundvisningen går vidare, och bland annat träslöjdssalar och hemkunskapslokaler besöks. Detta är i sanning en helt ny, modern skola. Det är här framtidens samhällsmedborgare ska fostras och utbildas.

Skolan är i dag i huvudsak ett kommunalt ansvar, och ett ansvar som verkligen förpliktar. Denna dag som nya Östergårdsskolan invigs är det viktigt att påminnas om detta, att Halmstads kommun har byggt en skola med plats för 900 elever. Och som om detta inte var nog invigs Ranagårdsskolan om ett par veckor.

ANNONS

Det visar att Halmstads kommun tar skolan på stort allvar. Även om det kan finnas mer att önska vad gäller de resurser som tillfaller kommunens skolverksamheter är det ändå viktigt att ta fasta på just detta, att kommunen genom att bygga två skolor för flera hundra miljoner kronor, visar vägen till framtiden. Det är i skolan som morgondagens Halmstad byggs.

ANNONS