Boris Johnson har haft stora svårigheter med att övertyga det brittiska parlamentet om att godkännda Brexi-avtalet. Nu väntar nyval.
Boris Johnson har haft stora svårigheter med att övertyga det brittiska parlamentet om att godkännda Brexi-avtalet. Nu väntar nyval. Bild: Chris J Ratcliffe

Mattias Karlsson: Brexit, var god dröj till nästa år

Det blir inte alltid som man tänkt sig. Det har den brittiske premiärministern Boris Johnsson fått erfara.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Den 1 november skulle Storbritannien har lämnat den Europeiska unionen. Eller egentligen skulle britterna ha lämnat EU redan i maj, eller ännu tidigare i mars. Inget av detta har blivit verklighet, framför allt på grund av diverse olika inrikespolitiska piruetter i Storbritannien. Det har helt enkelt inte gått att få enighet i det brittiska parlamentet bakom de två olika utträdesavatal som har förhandlats fram med EU.

I förra veckan var det dags för en ny omröstning om det nu aktuella utträdesavtalet och denna gång fick premiärminister Boris Johnson äntligen igenom sitt avtal. Men den framgången fick han inte njuta av länge för strax därpå åkte han på ett bakslag när det gällde tidsplanen som ännu en gång sköt upp en Brexit.

ANNONS

Med tanke på att Boris Johnsson lagt mycket prestige i att oavsett vad som händer skulle britterna lämna EU den 31 oktober var det givetvis neslig förlust.

Men det skiftar snabbt i den brittiska politiken. Den här veckan blev det klart att det blir ett nyval den 12 december sedan oppositionspartiet Labour svängt i frågan efter garantier på att Storbritannien fått förlängd tid för utträdet till den 31 januari 2020. Alltså ytterligare en tidsfrist.

Hur det blir nu och i framtiden i EU och Storbritannien är alltså ännu ett oskrivet blad. För en sann EU-vän är det dock sorgligt att britterna med största sannolikhet förr eller senare kommer att lämna det europeiska samarbetet. De globala utmaningarna som Europa och världen står inför har globala lösningar och där har EU en viktig roll att spela.

Allt du skulle vilja veta om Brexit men varit för rädd att fråga. Nu har du chansen att få veta mer om hur en Brexit påverkar EU, företagen och dig som medborgare. På måndag den 4 november hålls nästa samtal i serien ”Vi pratar om det” på Stadsbiblioteket i Halmstad och ämnet är just Storbritanniens planerade utträde från den Europeiska unionen, det som alltså inte blev av.

ANNONS

I samtalet medverkar Sara Svensson, universitetslektor i statskunskap vid Högskolan i Halmstad, Jesper Öhrn, chef internationell affärsutveckling vid Västsvenska Handelskammaren samt Stina Lindgren, projektledare på Europa Direkt Halland.

Klockan 18 börjar samtalet och håller på i 45 minuter. Det kommer att ges tillfälle att ställa frågor till de tre medverkande experterna. Välkommen!

ANNONS