Bild: Halmstads kommun

Mattias Karlsson: Man kommer långt med ett torg fyllt av olika funktioner

En tydlig struktur på torget, och en rad nya funktioner gör Kronor och hjärtan till ett bra förslag för framtidens Stora torg. Det som saknas är det spektakulära, det som sticker ut.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS

Rita två parallella linjer uppifrån och ned. Lägg in en liten rektangel i toppen och en större kvadrat i botten. Dra sedan tre linjer på tvären. Se där en enkel skiss över Halmstads rätlinjiga gatunät, och som anlades efter den stora branden som härjade staden 1619. Till stor del präglas Halmstads stadskärnan fortfarande av denna stadsplan, och som innebar ett större kvadratiskt torg i söder - Stora torg. Nu är året 2024, och torget står inför en stor omdaning. För detta ändamål har Halmstads kommun anordnat en tävling med fyra deltagande arkitektbyråer.

Detta är den sista delen i ledarsidans sommarserie om Stora torg, och där det fjärde förslaget i tävlingen ska presenteras – Kronor och hjärtan.

ANNONS

”Stora torgs största värde är de människor som besöker platsen. Det är därför avgörande att skapa en miljö som blir en angelägenhet för många där området som helhet kan ses som en mötes- och aktivitetsplats.”

Detta är en bra programförklaring för Kronor och hjärtan, att man sätter människan i centrum. Med denna utgångspunkt blir det sedan lättare att forma nya Stora torg så att det blir attraktivt för så många som möjligt.

”Hit går man för att handla, uppleva kultur, träffa vänner och bekanta, gå på restaurang, besöka kyrkan, arbeta, leka eller bara se på folk”, står det vidare i bidraget.

Frågan man ställer sig då, lyckas Kronor och hjärtan med just detta, att vara attraktivt för alla de grupper av människor som kan tänkas vilja komma till Stora torg, och vara där?

Kronor och hjärtan tar sitt avstamp i den historiska stadsplanen, och vill stärka de två tydliga nordsydliga stråken som är Köpmansgatan och Storgatan, och som löper vidare utmed Stora torgs västra och östra sidor. Tanken är att dessa två stråk, och siktlinjer, ska bibehållas över torget. Innanför dessa två korridorer ligger, från öster till väster, Stranden, Slätten och Lunden. Genom denna tydliga struktur på Stora torg är tanken att man fullföljer den omkringliggande rätlinjiga stadsplanen.

ANNONS

Men form måste också fyllas med innehåll, och det gör också Kronor och hjärtan

Längs den östra delen av Stora torg finns Stranden, som består av tio låga, böljande så kallade dynmurar. I utrymmena mellan murarna ska det finns låg växtlighet, men framför allt ska det finns plats för människor att umgås och hänga. Det kan handla om att ligga i solstolar, sitta på bänkar eller öppna upp för lekar för de yngre. Denna del av torget består i dag framför allt av en stor cykelparkering. Här byts alltså en passiv parkering ut till en levande miljö. Kronor och hjärtan vill i stället att delar av torgets cykelparkeringar ska flyttas till angränsande gator.

”Som besökare ’ställer man av sig skorna i hallen’ ”, som flytten av cyklarna beskrivs i förslaget. Genom att flytta ut cyklarna skapas mer utrymme på torget.

Vi går vidare till Slätten, som är den öppna delen av Stora torgs mittdel. Centralt på torget återfinns den välkända fontänen Europa och tjuren. Den föreslås få en ny cirkulär inramning med både grönska och halvcirkelformade bänkar. I övrigt ska Slätten ha plats för torghandel, och öppna upp för en flexibel användning av torgets öppna ytor. Överlag har Kronor och hjärtan hittat en bra balans mellan de fasta och flexibla funktionerna av torget.

ANNONS

Längs den västra delen av Stora torg finns Lunden, en grön korridor som löper från söder till norr. Här finns det rikligt med grönska, framför allt i form av lägre växtlighet och större träd. Under det gröna taket finns det rikligt med utrymmen för mänsklig samvaro och aktivitet. Långbord och sittmöbler varvas med boulebana och pingisbord. Torgkiosken föreslås att bevaras i nuvarande utformning men ska kompletteras med både bar och fritidsbank. Allt för att få in fler funktioner på Stora torg som kan locka ung som gammal.

På den södra delen av torget, i anslutning till Lunden, finns Spanaren. Det är ett nytt utsiktstorn kombinerat med ett trapphus till det underliggande torggaraget. Från Spanarens topposition har man fri sikt mot Nissan. Förutom att Spanaren kan fungera som en upphöjd scen vid festliga tillfällen kopplar den även ihop Stora torg med Nissan på ett synnerligen smart sätt.

Som en helhet fungerar Kronor och hjärtan bra. Det finns grönska, det finns gott om platser för människor att umgås, och centralt på torget har Europa och tjuren fått en ny cirkulär inramning. Utsiktstornet på den södra delen – ett inslag som även finns i Årsringar – är en riktigt bra lösning på det obligatoriska trapphuset som måste finnas. Det som möjligen saknas i förslaget är något som sticker ut, och får en besökare att haja till. Men så länge som ett torg kan locka till sig människor, och få dem att stanna är mycket vunnet. Och Kronor och hjärtan har många av de kvaliteterna, och en bra balans med mellan de stora öppna ytorna och de mindre rum som skapas genom med nya inslag på torget

ANNONS

Att förpassa parkerade cyklar till angränsade gator är ett helt genialt förslag. Cykeltrafik i en stad ska alltid uppmuntras, men låt inte stillastående cyklar ta upp värdefull torgyta. Att parkera sin cykel utanför torget, och gå några extra steg är inte skadligt för någon cyklist.

En tydlig struktur på torget, och en rad nya funktioner gör Kronor och hjärtan till ett bra förslag för framtidens Stora torg. Man kommer långt med ett torg fyllt av olika funktioner. Hit vill många komma och hänga, ung som gammal.

ANNONS