Glasgrön bölja i höstskrud. Centralt i förslaget är den gröna oasen runt Europa och tjuren.
Glasgrön bölja i höstskrud. Centralt i förslaget är den gröna oasen runt Europa och tjuren. Bild: Halmstads kommun

Mattias Karlsson: Låt Stora torg bli en grön oas som lockar till sig människor

Det övergripande intrycket av Glasgrön bölja är den rikliga grönskan, och de många platserna för människor att vara på. Helt centralt i förslaget är den djärva omgestaltningen av Europa och tjuren.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS

Ledarsidans sommarserie om framtidens Stora torg i Halmstad rullar vidare. Det andra förslaget i arkitekttävlingen om nya Stora torg är Glasgrön bölja. I inledningen av förslaget sätter man in torget både i sin historiska kontext och dess position i stadskärnan med omgivande bebyggelse och anslutande vägnät. Här återfinns också bidragets programförklaring:

”När Halmstad utvecklas från stor småstad till liten storstad skall stadens viktigaste torg bli mer välkomnande och levande året om, tryggt och lockande att vistas på både dag- och kvällstid – Halmstadbornas vardagsrum och en naturlig mötesplats för alla åldersgrupper året om”.

Den målsättningen lovar gott, för det finns stora problem med dagens Stora torg. Detta framgår också tydligt längre fram i förslaget Glasgrön bölja:

ANNONS

”I dag upplevs torget som tråkigt, ödsligt, tomt och otryggt, trots många tillfälliga funktioner och händelser på torget, t ex foodcourts och marknadsstånd, samt dess centrala läge i staden.”

Detta är att tala klarspråk. Dagens torg är på många sätt en stenöken som man helst vill passera så fort som möjligt. Hur ska då allt detta lösas genom en ombyggnad av Stora torg. Kanske finns svaret i detta tävlingsbidrag.

Den stora förändringen av Stora torg i Glasgrön bölja är en helt ny gestaltning av Europa och tjuren. Det är ett djärvt grepp, och kanske också något av de allra bästa idéerna i alla de fyra förslagen till ett nytt Stora torg. Vad är det då man föreslår för ny gestaltning? I Glasgrön bölja vill man anlägga en helt ny cirkulär oas runt den välkända Millesskulpturen. Denna nya gestaltning kallas för ”On the wild side”, och består bland annat av en grönskande del med växter och större träd. Detta blir ett litet vilt landskap mitt på Stora torg. Oasen runt Europa och tjuren definieras genom en serie cirkulära bänkar – där man kan sitta både utåt torget och inåt mot vattenfontänen – och som skapar både ett inre och ett yttre rum.

ANNONS

Dagens miljö runt Europa och tjuren lämnar mycket att önska. Bänkraderna som omger skulpturen ligger alldeles för långt bort, vilket skapar en onödig distans till konstverket och även innebär ett dåligt utnyttjande av torgets yta. Dessutom finns det inget som skyddar mot en stark sol under varma sommardagar. Även om alla förslagen i arkitekttävlingen på olika sätt återintroducerar växtlighet runt Europa och tjuren är det inget bidrag som lyckas lika bra som Glasgrön bölja. Det är som sagt ett djärvt grepp, men också helt unikt. Att ge den välkända och uppskattade skulpturen ett nytt sammanhang är att skapa ett spännande inslag på Stora torg, som förhoppningsvis lockar till sig fler människor till torget.

En ny gestaltning av Europa och tjuren gör inget nytt torg. Och det finns fler goda idéer att lyfta fram i Glasgrön bölja, inte minst med tanke på att torget ska vara attraktivt för människor. Utmed torgets östra sida, där det i dag finns en lång rad med cykelparkeringar, vill man bygga en pergola och som innehåller både sittplatser och långbord. Denna del av torget som i dag är ett helt statiskt område med en mängd parkerade cyklar blir i stället en plats för människor att vara på.

ANNONS

”Här tillförs mer intima rumsligheter och ny vistelseyta i en attraktiv del av torget där det helt saknas i dag, som behövs i kontakt till det stora öppna torget”, står det i Glasgrön bölja.

På motsatt sida av torget, den västra delen, vill man också ge plats för både sittplatser och långbord, men utan en skyddande pergola. Och som om det inte var nog med miljöer för människor att umgås på så ska det även ges plats för uteserveringar utmed både fastigheterna på den västra och östra sidan av torget, samt som i dag framför Tre hjärtan-huset söder om torget.

Bidraget Glasgrön bölja har hämtat sitt namn från ett poem som är hugget i stenen som omger Europa och tjuren. Och det finns mycket grönt här. Förutom växtligheten runt den välkända skulpturen ska det även anläggas en rad olika gröna öar på framför allt den södra och östra sidan av torget. Dessa öar som utgörs av växter och träd får varierande storlek, och flera omges av halvcirkelformade bänkar. Allt för att ge plats åt människan.

”Mellan öarna formas intimare rumsligheter och vistelseytor, friare flöden och rörelser att upptäcka som kontrast till det större öppna torget.”

Den nuvarande torgkiosken ska i stort behålla sin nuvarande utformning men föreslås kompletteras med ett kafé och en uteplats som vänder sig mot torget. Utmed den norra sidan av torget, i anslutning till busshållplatsen, föreslås ytterligare en pergola, samt fler sittplatser. Det övergripande intrycket av Glasgrön bölja är den rikliga grönskan, och de många platserna för människor att vara på.

ANNONS

Halmstads city har under många år varit hårt drabbat av en butiksdöd som breder ut sig. Förvisso är en stadskärna i ständig förändring, men när det tar allt längre tid för tomma butikslokaler att få nya hyresgäster är det viktigt att agera – kraftfullt. För utan verksamheter lär Halmstads city på sikt bli en spökstad. Även om en ombyggnad av Stora torg inte ensam kan vända den negativa trenden kan ett nytt torg ändå visa vägen framåt till en stadskärna som lockar till sig fler människor.

Glasgrön bölja innehåller en rad olika förändringar som mycket väl kan göra Stora torg till en plats för människor att vara på. Centralt i bidraget är omgestaltningen av Europa och tjuren som kan bli en oas som lockar till sig människor och där man umgås med andra. Människor vill se andra människor. Ju mer vi är tillsammans, ju gladare vi bli.

ANNONS