Stadsbiblioteket i Halmstad som invigdes 2006.
Stadsbiblioteket i Halmstad som invigdes 2006.

Kent Nilsson: Bibliotek ska finnas tillgängliga för alla

Invånarna i Halmstad kan glädjas åt och vara stolta över en bibliotekskultur med starka anor. Så kallade ”meröppna” filialer finns sedan några år tillbaka i flera delar av kommunen.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS

Såväl folkbiblioteken som skolbiblioteken har en naturlig plats i vårt samhälle. Tillgängligheten till böcker, kultur och bildning är genom biblioteken en självklarhet för de allra flesta. Dock inte för alla. Skeptiker finns, även inom politiken. När prioriteringar måste göras i den kommunala verksamheten är det inte ovanligt att biblioteksverksamheten ifrågasätts.

Biblioteksverksamheten i Sverige styrs av lagstiftning och lagen är tydlig i många avseenden, till exempel 2 § som slår fast att ”Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning. Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska främja litteraturens ställning och intresset för bildning, upplysning, utbildning och forskning samt kulturell verksamhet i övrigt. Biblioteksverksamhet ska finnas tillgänglig för alla.”

ANNONS

I lagen skrivs också att varje kommun ska ha folkbibliotek som är anpassade till användarnas behov. ”Folkbibliotekens utbud av medier och tjänster ska präglas av allsidighet och kvalitet.”

Kommunledningen i Laholm har nu planer för Veinges framtida utveckling. Folkbiblioteket som fanns på orten tidigare lades ner för fyra år sedan, men kan nu komma att öppnas igen som ett närbibliotek i centralorten. Ingen tycks dock veta när det kan bli verklighet.

Invånarna i Halmstad kan glädjas åt och vara stolta över en bibliotekskultur med starka anor. Så kallade ”meröppna” filialer finns sedan några år tillbaka i flera delar av kommunen. De är obemannade utanför ordinarie öppettider och tillgängliga 07.00 till 22.00. Flaggskeppet är förstås Stadsbiblioteket som invigdes 2006 och förmodligen är en av de viktigaste och vackraste mötesplatserna i kommunen.

Såväl folkbiblioteken som skolbiblioteken har en viktig funktion i vårt samhälle. Från och med hösten 2025 ska alla svenska skolelever ha tillgång till bemannade skolbibliotek. Skolminister Lotta Edholm (L) har nyligen meddelat att det ska vara ett krav från hösten 2025. En rejäl summa på 216 miljoner kronor avsätts 2025 av regeringen för satsningen på bemannade skolbibliotek. Från 2026 och framåt finns också förhoppningen att det årligen ska avsättas medel till att förstärka tillgången på böcker i skolan. Men kritiska röster har förstås mullrat även här.

ANNONS

Det är glädjande med exempel på nytänkande inom biblioteksvärlden. Tiktok-kontot @bibliotekenihalmstad är det första verifierade bibliotekskontot på Tiktok i Sverige. Kontot lär ha nästan 1 500 följare och innehåller klipp från Stadsbiblioteket med humoristiska boktips. I det här fallet är avsikten att försöka att nå ut till den yngre målgruppen. En undersökning av lärarstiftelsen Novus visar att 71 procent av alla 10-åringar läser dagligen medan bara 15 procent av alla som fyllt 18 år läser regelbundet.

ANNONS