Kommunfullmäktiges ordförande Andreas Bergman (M) saknar en borgmästarkedja.
Kommunfullmäktiges ordförande Andreas Bergman (M) saknar en borgmästarkedja. Bild: Roger Larsson

Avbryt inköpet av borgmästarkedjan

Beskedet att fullmäktiges presidium vill köpa in en borgmästarkedja för 80 000 kronor har orsakat ovanligt starka kedjereaktioner. Med rätta.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Kommunfullmäktige i Halmstad den 28 april. Fullmäktiges ordförande Andreas Bergman (M) tog inledningsvis till orda för att informera om presidiets planer på att köpa in en så kallad borgmästarkedja, ett beslut som den senaste veckan väckt starka reaktioner.

”Det har i alla tider varit viktigt med symboler för tillhörighet och sammanhållning. Den svenska flaggan som vi har här är en sådan”, sa Bergman och lade till att EU:s flagga och Halmstads vapen är andra exempel.

Andreas Bergman sa också att frågan om ett borgmästarsmycke, som han kallade det, har diskuterats under lång tid, och han försvarade inköpet av kedjan på 80 000 kronor med att det jämfört med kommunens överskott på 700 miljoner kronor under tre år är det en liten summa. Ja, så kan man resonera, att det är viktigt med symboler och att 80 000 kronor inte är så mycket.

ANNONS

Men att döma av de ytterst starka reaktionerna som sedan följde under ledamöternas frågestund var det många som inte ställde upp på Andreas Bergmans beskrivning. Snarare precis tvärtom.

Först ut var kristdemokraten Ella Kardemark, som sa att hon valde att offentliggöra sin åsikt när nyheten om borgmästarkedjan först kom, och att många därefter hört av sig till henne, och instämt i hennes kritik.

”Några har framfört att den här typen av smycken hör hemma i ordnar och loger. Och kommunen är ingen gubbklubb. Kommunen har i ansvar att förvalta precis varenda skattekrona klokt och se till att det är kärnverksamheterna som prioriteras”, sa Ella Kardemark.

Därefter var det Liberalernas Lovisa Aldrin som begärde ordet i frågan om borgmästarkedjan, och hon förstod inte varför ett smycke skulle leda till att de tillfällen det används skulle bli mer uppmärksammade.

”Den här typen av maktsymboler, som det ändå är, tycker jag vi borde ha lämnat bakom oss för länge sedan. Jag tycker faktiskt inte att det hör hemma i ett demokratiskt samhälle”, sa Lovisa Aldrin, och menade att bara för att man har pengar i sin budget så ska man spendera dem utan att man måste spendera pengar klokt.

Vänsterpartiets Tania Bengtson var också mycket kritisk:

ANNONS

”Kan ni se att detta sticker i ögonen på folk rent symboliskt? Kan ni ha förståelse för det? Det räcker med att läsa HP:s kommentarsfält eller att prata med folk på jobbet, folk reagerar kraftfullt på detta Jag undervisade faktiskt i medeltiden i morse, och det här känns som en feodal kvarleva”, sa hon.

När Hallandsposten i förra veckan först rapporterade om borgmästarkedjan var det många av Halmstads toppolitiker som inte gillade planerna, däribland kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman (M) och kommunrådet Stefan Pålsson (S).

”Vill kommunfullmäktiges ordförande ha bling runt halsen får han själv bekosta det”, sa Pålsson till HP (27/4).

Jonas Bergman kunde förvisso se det ceremoniella värdet av en kedja men han tyckte att ”det känns otidsenligt och och att det är en onödig kostnad”, sa han till HP (27/4)

De många och starka reaktionerna på det planerade inköpet av en borgmästarkedja handlar i sig inte om själva summan utan om kärnan i en demokrati, att värna om principen att de gemensamma resurserna måste förvaltas på bästa sätt och att demokratin inte är behjälpligt av krimskrams runt halsen på fullmäktiges ordförande.

Bevare oss väl för den sortens symboler. Det är en kvarleva från svunna tider, och saknar relevans för vår tid.

ANNONS

Slutsatsen är kort och gott att det är viktigt för politiken att hushålla med de gemensamma resurserna oavsett om det handlar om stora eller små summor. Just detta är en viktig symbol i sig, att politiken tar ansvar för det gemensamma.

Att kommunfullmäktiges presidium varken tycks handla efter den principen eller tar till sig av kritiken är på många sätt märkligt och förstärker bilden av politiker som inte har kontakt med väljarna eller verkligheten.

Därför bör Andreas Bergman, tillsammans med sina två kolleger i fullmäktiges presidium, Ingegerd Sahlström (S) och Houda Axelsson (M), göra om och göra rätt.

För demokratins skull, avbryt planerna på att köpa in borgmästarsmycket. Det är att ta ansvar för både de gemensamma resurserna, och för demokratin.

ANNONS