Sverige bör avstå från EU:s mjölkstöd, anser skribenten.
Sverige bör avstå från EU:s mjölkstöd, anser skribenten. Bild: Johan Nilsson/TT

Skippa komjölken i skolorna

Utbildningssystemet bör stödja växtbaserade alternativ i skolmat för att skapa en medveten nästa generation, anser skribenten.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Replik på insändare ”Skolbarnen i Halland behöver både frukt och mjölk”.

Hej Emma Rung, vd på Krav. Nu möts vi igen. Hoppas det uppstår någon slags dialog sinsemellan denna omgång.

KRAV hänvisar till EU-regler, där barn bör lära sig om matproduktion och vikten av bra matvanor, och kräver att Sveriges regering säkerställer att EU-ersättningar täcker både frukt och mjölk, för det främjar (enligt KRAV) goda matvanor och hållbarhet.

Regeringen planerar alltså att erbjuda frukt i skolor från 2025/26, vilket går helt i linje med vad de nya nordiska näringsrekommendationer (NNR) främjar rörande frukt & grönt.

Däremot bör Sverige avstå från EU:s mjölkstöd, då våra höga kött- och mejerikonsumtion leder till stora utsläpp av växthusgaser och bidrar till klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald.

ANNONS

Självklart behöver barn näringsämnen, för hälsosam uppväxt och välmående, men det går att införskaffa utan att en individs hela liv offras! Oavsett hur otänkbart det kan vara för vissa att greppa är det viktigt att förstå att i alla åldrar kan vi äta helvegetariskt. Exempelvis finns kalcium i livsmedel som sesamfrön, mandel, grönkål, broccoli, vitkål och baljväxter, framförallt sojabönor samt i berikade vegetabiliska drycker. Med andra ord: Barn kan få i sig livsviktiga näringsämnen via en välkomponerad växtbaserad kost. Så låter vi kor och kalvar vara ifred från mänskligt förtryckande.

Utbildningssystemet bör stödja växtbaserade alternativ i skolmat för att skapa en medveten nästa generation. Det bästa vore dock att skolorna bara serverar växtbaserade måltider, inklusive mjölken.

Emma Rung kan främja hälsosamma matvanor genom ekologiskt och svenskproducerade frukt och växtbaserade mjölkprodukter. Framtiden är grön. Danmarks livsmedelsminister Jacob Jensen visar vägen mot en hållbar levnad för planetens överlevnad.

Johanna Månsson

ANNONS