Den långa båtresan hit från Kina innebär även att man måste importera mycket stora volymer för att hålla priserna nere, skriver Jan Eriksson.
Den långa båtresan hit från Kina innebär även att man måste importera mycket stora volymer för att hålla priserna nere, skriver Jan Eriksson. Bild: Mark Lennihan

”Imported by” eller ”made in” ...?

All heder åt Dollarstore som i sina butiker tydligt och klart talar om varifrån deras varor kommer ifrån, det vill säga tillverkas.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Så länge jag kan minnas så har många basvaror i vårt samhälle haft småländska men även halländska företags namn på förpackningarna. Plåt och träsaker, pyssel på julgranen, allt i plast och el liksom verktygen ute i snickarboden. Ortsnamn som Gnosjö och Gislaved har ingett respekt.

Men – numera producerar kinesiska företag de flesta av deras produkter. Varorna importeras till Sverige några gånger per år med båt och företagarna klistrar sedan på de gamla svenska varunamnen i ett försök att ge sken av att varorna tillverkats i Sverige. Personalnedskärningar blir resultatet när jobben försvinner utomlands.

Den långa båtresan hit från Kina innebär även att man måste importera mycket stora volymer för att hålla priserna nere. Resultatet kan vi se i och utanför våra städer där allt fler kolossala byggnader, lagerlokaler, med mått på cirka 400 x 400 meter och med höjder på 15–20 meter växer upp. De skapar väldigt få arbetstillfällen eftersom det mesta sköts av robotar – och det kan ju vara bra att veta för en kommunledning när man beviljar ett bygglov i tron av att man får arbetstillfällen. Hade varorna som finns där inne producerats i Europa så hade byggnaderna faktiskt inte behövts. Då hade det räckt med ”små padelhallar” för lagerhållningen. Om tio år kommer dessa kolosser förmodligen att stå tomma när man inser att det blir billigare, och mera miljövänligt, att producera samma varor i Europa.

ANNONS

Nåja, det har redan nu börjat bli lite ”skämmigt” att kopplas ihop med kinesiska produkter så numera står det inte ”Made in China” på en vara utan ”Made in RoC” (=Republic of China) liksom nu allt oftare ”Imported by Italy”, ”Imported by Polen” eller ”Imported by Belgium” etcetera på kinesiska varor som säljs i Sverige. Men varorna är avsedda för Sverige redan från början.

Därför all heder åt Dollarstore som i sina butiker tydligt och klart talar om varifrån deras varor kommer ifrån, det vill säga tillverkas. På deras sortiment, som nästan uteslutande är Kinatillverkade, står det ”Made in China”. En ärlig information.

Jan Eriksson

ANNONS