”Med hjälp av modern teknik och digitalisering har vi fått bättre arbetstider, slipper många av de tunga momenten och kan ägna mer tid till att djuren.”
”Med hjälp av modern teknik och digitalisering har vi fått bättre arbetstider, slipper många av de tunga momenten och kan ägna mer tid till att djuren.” Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Studenter är välkomna till det svenska lantbruket

Ett säkert vårtecken för unga och studenter är att det är dags att göra utbildningsval inför hösten. Som mjölkbonde skulle jag vilja slå ett slag för alla fantastiska jobbmöjligheter som finns inom det svenska lantbruket och livsmedelsindustrin. Det skriver Anders Christenson.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Nyligen släppte Arla en rapport som visar att vi är många mjölkbönder runt om i Sverige som behöver arbetskraft framöver. Det behövs till exempel djurskötare, arbetsledare och traktorförare som jobbar på gårdarna men det behövs också kunniga rådgivare och veterinärer som vi kan anlita.

Tyvärr tror jag många har en förlegad bild av hur det är att jobba på en gård. Men det är något helt annat i dag än för 40 år sedan. Med hjälp av modern teknik och digitalisering har vi fått bättre arbetstider, slipper många av de tunga momenten och kan ägna mer tid till att djuren. Om man är intresserad av hållbarhet, djur och natur och vill göra en viktig insats i samhället kan jag inte tänka mig en roligare yrkesbana.

ANNONS

Också på Arlas mejerier, som vi mjölkbönder äger gemensamt i kooperativet, behövs över 100 nya personer bara i år. Här i Halland finns både mejeriet i Falkenberg som bland annat producerar keso och mejeriet i Kvibille som producerar ost av alla dess sorter. För er som inte varit på ett mejeri kan jag lova att det är en arbetsplats med en fantastisk puls. Mjölken från våra gårdar i Halland tas om hand på bästa sätt för att producera högkvalitativa livsmedel som ska ut till kyldiskarna i butikerna, till restauranger och storkök på skolor och äldreboenden.

Att det här är en samhällsviktig verksamhet håller de allra flesta med om. När Arla frågade konsumenter svarade mer än åtta av tio att de anser att det är väldigt viktigt att Sverige är självförsörjande inom livsmedel. Ska Sverige klara livsmedelsstrategin och nå miljö- och klimatmålen är kompetens inom våra så kallade gröna näringar helt central.

Det är bra att Sverige tar ledartröjan för att få ner utsläppen från våra tunga fossila industrier inom stål, och cement och att det byggs batterifabriker och elbilar i Sverige. Men det räcker inte för att klara omställningen! Brukandet av jorden, omsorgen om djur och natur, livsmedel som gör oss starka och friska, måste få en mycket mer framskjuten position i våra framtidsvisioner.

ANNONS

Därför behöver Sverige en strategi för kompetensförsörjning för de gröna näringarna. Gymnasieprogram bör anpassas mer efter arbetsmarknaden så att ungdomar blir bättre förberedda för jobb där det behövs arbetskraft. Jag tycker också att yrkesprogrammen bör ge högskolebehörighet för att göra dem mer lockande, och att antalet utbildningsplatser för yrkesvux och yrkeshögskolan bör utökas. Vi behöver er!

Så inför vårens utbildningsval och sommarens extrajobb uppmanar jag verkligen fler att titta på de spännande utbildningar och jobbmöjligheter som finns inom lantbruk och livsmedel. Svensk livsmedelsproduktion behöver fler tekniker, programmerare, djur- och naturälskare och mat- och hälsointresserade.

I Arlas rapport ”Framtidens jobb inom mjölk och mejeri” finns samlad kunskap från våra gårdar och mejerier samt många tips på utbildningar och jobb.

Välkommen!

Anders Christenson

mjölkbonde i Halland

ANNONS