”Att i detta läge minska antalet människor som skulle kunna bidra till personalförstärkningar inom vården och andra bristyrken måste vara kontraproduktivt.”
”Att i detta läge minska antalet människor som skulle kunna bidra till personalförstärkningar inom vården och andra bristyrken måste vara kontraproduktivt.” Bild: Anna Tärnhuvud/SVD/TT

Hur klarar vi omsorgen av våra äldre?

En tredjedel av våra undersköterskor i Sverige är invandrade och man ställer sig frågan hur vårt land skulle ha klarat sjukvård och omsorg utan dessa människor? Det skriver tre företrädare för Centerpartiet i Halland.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Nyligen beskrevs det i media hur kommunerna inom en snar framtid kommer tvingas stänga var tionde förskola på grund av för låga födelsetal samtidigt som andelen äldre ökar. Vi vet att färre i arbetsför ålder ska försörja fler som lämnat arbetslivet och det innebär stora utmaningar för vårt samhälle.

Fram till 2040 kommer andelen människor över 80 år i Sverige att fördubblas och det är självklart glädjande att människor lever längre och har ett bra liv efter att ha lämnat yrkeslivet.

Samtidigt vet vi att antalet vårdkrävande ökar kraftigt med stigande ålder – både fysiska sjukdomar (hjärt- kärlsjukdomar, diabetes, njursjukdomar, etcetera) samt kognitiva sjukdomar (demens). Detta ställer stora krav på Sverige som land att kunna erbjuda sina gamla en god vård i slutet av livet. Men framför allt kommer det att tynga regionernas ansvar för både primär- och sjukhusvård.

ANNONS

Dessutom står många kommuner redan i dag inför den stora utmaningen att klara äldreomsorgen på olika sätt. Kommunerna måste kunna erbjuda en god hemsjukvård, platser på särskilda boenden för äldre med olika sjukdomar i livets slut samt inte minst bra vård för det ökade antalet människor med olika demenssjukdomar.

Redan i dag har både regioner och kommuner stora svårigheter att hitta och anställa undersköterskor såväl som sjuksköterskor med den kompetens som krävs. En tredjedel av våra undersköterskor i Sverige är invandrade och man ställer sig frågan hur vårt land skulle ha klarat sjukvård och omsorg utan dessa människor?

I media hör vi landets utrikesminister som på alla sätt vill öka utvandringen och minska invandringen. Hur utmaningen att bereda våra äldre en god vård på alla plan i framtiden skall lösas, hör vi ingenting om. Frågan måste vara av högsta prioritet inte bara kommunalt och regionalt utan i första hand nationellt.

Att i detta läge minska antalet människor som skulle kunna bidra till personalförstärkningar inom vården och andra bristyrken måste vara kontraproduktivt. Satsa i stället de pengar som nu avsätts för var och en som lämnar vårt land, 350 000 kronor, på utbildning av personal till omsorgen och sjukvården. Då används våra skattepengar på ett mycket bättre sätt så att våra äldre som byggt upp detta land får den vård som de ska ha!

ANNONS

Lars Lindström

talesperson seniorfrågor Centerpartiet i Halland

Angeline Eriksson

vice ordförande Centerpartiet i Halland

Anu Majkvist

vice ordförande Centerpartiet i Halland

ANNONS