”65 procent av marken är i dag ägd av oss alla kommuninvånare. Som i över 160 år använt ytan för föreningsliv för kultur, sport och fritid.”
”65 procent av marken är i dag ägd av oss alla kommuninvånare. Som i över 160 år använt ytan för föreningsliv för kultur, sport och fritid.” Bild: Roger Larsson

Att bevara Folkparken är inte nostalgi

Jag hoppas innerligt att många i kommunfullmäktige inser vilka möjligheter som finns i stället för höghus nu när ännu en lokalutredning ska utreda förutsättningar och behovet av ett “nytt kulturhus” i Halmstad. Det skriver Ulrika Steijner Olsson, ordförande för Folkparkens Vänner i Halmstad.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Orden “Here we go again” utbrast kommunstyrelsens ordförande Stefan Pålsson (S) när han fick höra att detaljplanen för Folkparksområdet avslogs i mark- och miljööverdomstolen i februari i år (P4 Halland, 5/2-24). Denna gång på grund av kommunens bristande naturvärdesinventering av fladdermöss.Trots att förekomst av dessa påtalats från flera håll under samrådsprocessen till kommunen.

Domen kom bara några dagar efter beskedet om att kulturhuset Najaden måste avvecklas på grund av framtida klimatförutsättningar. Med andra ord risk för översvämning vid skyfall. Två närliggande nyheter som den med lite fantasi kan tycka är ett märkligt sammanträffande. Naturen kommer uppenbarligen med synpunkter, först med skyfall och sen via den lyckligtvis konstaterade förekomsten av fladdermöss. Det är dags att besluta med annat än plånboken i vår stad, lyfta blicken så vi ser vilka fantastiska möjligheter vi redan har att förvalta för framtiden.

ANNONS

Samrådshandlingarna innehåller trots bristen i naturvärdesinventeringen massor av synpunkter som motsäger det liggande förslaget för den som tar sig tid att läsa. 65 procent av marken är i dag ägd av oss alla kommuninvånare. Som i över 160 år använt ytan för föreningsliv för kultur, sport och fritid. En yta som spelat en stor roll för skapandet av den moderna demokratin. Just här stod för 100 år sen förkämparna för kvinnlig rösträtt, en rättighet som vi i dag tar för given. Ett politiskt beslut möjliggör alltså (om en förnyad detaljplan inte utarbetas annorlunda) att kommunalt ägd mark säljs ut till privata företag och möjliggör exploatering genom tiovåningshus i ett kulturmiljöområde.

Vi glömmer fort. Tar demokratin för självklar.

Att bevara och utveckla Kulturhuset och Folkparken är inte nostalgi utan ett sätt att förstå vår tid och lära av historien. Den som enbart ser bakåt kommer ju inte framåt, men den som utraderar sin historia riskerar även sin framtid genom historielösheten det innebär. Och framtiden vill politiken bygga i vår stad.

I detta unika område finns ännu möjligheterna att förvalta en yta för framtidens kultur och föreningsliv. Här finns redan förutsättningar för en fortsättning på en detaljplan som tillåter just det vårt gemensamma kultur- och föreningsliv behöver. Beläget precis bredvid ån som i dag benämns som en skiljelinje för en segregerad stad. Här borde vi alla kunna mötas i framtiden.

ANNONS

Då förvaltar Halmstad verkligen en unik möjlighet att tillgodose behoven för samverkansytor för kultur. För den som inte förstår vikten av att värdesätta en stads kollektiva historia kan jag bara beklaga.

Jag hoppas innerligt att många i kommunfullmäktige inser vilka möjligheter som finns i stället för höghus nu när ännu en lokalutredning ska utreda förutsättningar och behovet av ett “nytt kulturhus” i Halmstad. Kombinera dessa två ovanstående möjligheter, tänk om. Samarbeta med privata aktörer som har ett intresse av att förvalta kulturmiljöer.

För den förtroendevalde som känner sig tveksam och vill gå en sväng i området, prata förutsättningar och lokalbehov för kulturproduktion finns jag och många fler kulturutövare här för er. Självklart bjuder vi på fika och ett exemplar av kommunens föregående lokalutredning, Rum för X. Bara hör av er!

Ulrika Steijner Olsson

ordförande Folkparkens Vänner i Halmstad

ANNONS