Hög tid för Halmstad att byta
Hög tid för Halmstad att byta Bild: Jari Välitalo

Avsluta relationen med den gröna plastpåsen

Till alla politiker i Halmstads fullmäktige. Tänk om och tänk rätt, och avskaffa den gröna plastpåsen för matavfall.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

”Vår relation blev ohållbar.” För ett par veckor sedan gick Systembolaget ut med det budskapet på Facebook tillsammans med en bild på en systembolagspåse. Budskapet var lika enkelt som tidstypiskt, Systembolaget gör slut med sina plastpåsar. En relation som varade i 56 år.

Plastpåsens bästa tid är sannerligen inte nu. Den har passerat sitt bäst-före-datum för länge sedan. Utom i Halmstad.

I slutet av augusti tog kommunstyrelsen i Halmstad ett beslut som innebär ytterligare ett steg mot att den gröna plastpåsen för matavfall blir kvar. Beslutet gällde en begäran från Halmstads energi och miljö, Hem, som vill ha närmare 54 miljoner kronor för att bygga ut den optiska sorteringen i Halmstad. Det innebär att den gröna plastpåsen för matavfall blir kvar och utökas med ytterligare fem plastpåsar för avfall.

ANNONS

Detta gäller för alla villa- och fritidshusägare och runt 24 000 hushåll i Halmstads kommun, och som i dag inte har fastighetsnära insamling av förpackningar. För boende i flerfamiljshus som har hushållsnära insamling blir det ingen större förändring.

Som enda parti röstade Centerpartiet för att byta avfallssystem och i stället låta den fastighetsnära insamlingen ske med fyrfackskärl. Det är kommunfullmäktige som tar det avgörande beslutet på sitt nästa möte den 21 september.

Ekonomiskt är det inte mycket att orda när det gäller vägvalet mellan optisk sortering och ett system med fyrfackskärl, det senare är betydligt dyrare. Men det finns annat att beakta, och det handlar om återvinningen och om den är ändamålsenlig.

I dag ligger återvinningen av matavfall i Halmstad på väldigt låg nivå. I genomsnitt återvinner Halmstadbon 20 kg matavfall per person och år, vilket ska jämföras med rikssnittet på 40 kg. Detta enligt uppgifter från Avfall Sverige. Förvisso kan en liten mängd återvunnet matavfall bero på mindre matsvinn i Halmstad. Men mer är att det återvinns betydligt mindre matavfall i Halmstad än genomsnittet i Sverige.

Här kommer ett medskick till fullmäktiges alla politiker inför beslutet nästa vecka. Ta till er av statistiken om hur mycket matavfall som återvinns i Halmstad och dra era egna slutsatser. Kan det vara så att den gröna plastpåsen inte fungerar som det är tänkt? Visserligen tar det tid för ett nytt avfallssystem att bli ”moget”, det vill säga att användarna lär sig och använder det på rätt sätt. Men nu har den gröna påsen haft mer än sex år på sig att leverera, och misslyckats.

ANNONS

Kommunstyrelsens beslut att gå vidare med de gröna plastpåsarna, och utöka den optiska sorteringen, innebär att Halmstad får än fler plastpåsar att hantera. Men framtiden stavas verkligen inte plastpåsar. Det bästa är i stället att riva av plåstret medan tid är.

Till alla politiker i Halmstads kommunfullmäktige. Tänk om och tänk rätt – och avsluta relationen med den gröna plastpåsen för matavfall. För en plastpåsefri framtid i Halmstad.

ANNONS