Mord med elpistol i rätten

ANNONS
|

Rättegången hålls i Uddevalla tingsrätt och avslutas nästa vecka. Kammaråklagare Stefan Lind hävdar att kvinnan den 22 september 1995 knuffat sin hjärtsjuke man till marken genom att slå honom i bröstet och ansiktet.

Därefter ska hon upprepade gånger ha avfyrat en elpistol mot hans bröst, huvud, ansikte och mun.

Kvinnan förnekar att hon skulle ha mördat honom. När hon efter ett visst handgemäng lämnade platsen levde han, hävdar hon. Dessutom var det inte hennes elpistol, det var makens, heter det.

- Inställning är densamma. Hon anser sig vara oskyldig, säger kvinnans försvarsadvokat Björn Hurtig.

Åklagaren rubricerar brottet som mord alternativt försök till mord. Det indikerar att det kan bli svårt att bevisa exakt vad som hände efter så lång tid och med vilket uppsåt. De rättsmedicinska undersökningar eller bedömningar som gjorts ger inget säkert svar om dödsorsaken; om den var naturlig eller om den framkallades med elpistolen.

ANNONS

- Det är en samlad bedömning. Vi har konstaterat att han hade en hjärtsjukdom och att användandet av elpistol under sådana omständigheter medför stora risker, sade Stefan Lind till GP tidigare i veckan.

Misstankarna mot den 72-åriga kvinnan väcktes redan två år efter mannens död när hon ringde till radions Karlavagnen och berättade att hon dödat mannen. Programmet sändes dock aldrig och vad hon egentligen sagt är öppet för tolkningar.

Erkännandet är dock tillbakataget och det finns en förklaring, enligt Björn Hurtig

Det var först under 2012 som ny information fick polisens grupp för kalla fall att ta upp utredningen igen. En anhörig berättade om ovänskapen mellan makarna och att kvinnan ville ta livet av mannen. Bråket gällde, enligt polisens anteckning, vem som ägde vad och hur tillgångarna skulle fördelas.

Kvinnan häktades i oktober förra året.

Den 63-årige mannen dog utanför Strömstad i september 1995. Inledningsvis fanns inga brottsmisstankar. Makarna hade separerat i mars samma år och mannen skrev om sitt testamente två månader senare.

Det fanns inga polisanmälningar från mannens sida. Däremot hade kvinnan ett besöksförbud på gården under hela sommaren i samband med äktenskapsskillnaden, enligt Stefan Lind.

ANNONS