Obamas budskap gick hem

Vi är inte i krig med islam.President Barack Obama raka budskap uppskattades högt av inrikesminister Anders Ygeman (S) och Säpochefen Anders Thornberg på det pågående antiterroristmötet i Washington.

ANNONS
|

Ett 60-tal länder deltar i tredagarsmötet om bekämpningen av den våldsbejakande extremismen. Torsdagens fokus låg på radikaliseringsprocesser, ett aktuellt ämne inte minst i Europa efter dåden i Paris och Köpenhamn.

- Jag tycker att Obama höll ett bra och spännande tal. Han avviker rätt mycket från den linje vi hade för åtta år sedan med (president) Bush. Obama vägrar att peka ut folkgrupper och religioner, utan riktar in sig på de militanta terroristerna och vilka åtgärder som behövs för att hindra radikalisering och rekrytering men också för att slå ut terrororganisationerna, sade Anders Ygeman till TT.
Positiva exempel

Enighet råder om för att komma åt radikalisering krävs social inkludering av alla, att hela civilsamhället är med i det förebyggande arbetet och att terrororganisationernas rekrytering och finansiering måste slås ut.

TT: Hur väl ligger Sverige till med detta?

- Vi kunde ha gjort mer, men vi börjar ändå få upp tempot i det förebyggande arbetet, svarar ministern som tycker att en stor nytta med mötet är att dra lärdomar av andra länders positiva exempel på förebyggande arbete mot radikalisering.

I det sammanhanget brukar länder som Danmark, Nederländerna och Storbritannien nämnas.

Rycka ut roten
- Länder som haft högt terrorhot måste bli duktiga på att avbryta pågående rekryteringar. Det duger inte att säkerhetstjänsten springer fortare och fortare, utan man måste komma åt roten till det onda. Och hjälps vi åt om att ta hand om de här ungdomarna är det många som kommer på andra tankar, säger Anders Thornberg.

TT: Har din bild av terrorhotet mot Sverige ändrats efter händelserna i Köpenhamn?

- När det inträffar där känns det nära Sverige och det är otroligt allvarligt. Förmodligen ligger en ensamvarg bakom och en sådan sak skulle kunna inträffa i Sverige också. Det är mycket svårt att hitta sådana individer som inte har kontakt med andra, säger Säpochefen.

På mötet deltar även Mona Sahlin, regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism.

ANNONS
ANNONS