"Jobbpakten lever"

ANNONS
|

Kommunal och Sveriges kommuner och landsting (SKL) kom överens på onsdagen om att erbjuda utbildning och praktikplatser till gymnasieungdomar som gått treårig teoretisk gymnasieutbildning.

Uppgörelsen hänger samman med svårigheterna att få studerande till vårdlinjen på gymnasier. Genom uppgörelsen får studenter nu avlönad praktikplats under fyra dagar. Den femte dagen sitter de oavlönade på skolbänken hos Komvux. Efter ett år är de sedan garanterade vårdjobb inom kommuner och landsting.

- Det är en mycket bra uppgörelse. Men den kunde varit bättre. Vi hade fått så mycket större volym på yrkesintroduktionen om Svenskt näringsliv, regeringen och vi enats om en jobbpakt, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

ANNONS

Svenskt näringsliv (SN) underskattar det organisatoriska och administrativa arbetet för att få fram praktikplatser, menar han. Thorwaldsson är fortfarande övertygad om att SN och LO tillsammans hade fått fram 30000 utbildnings- och praktikplatser om de enats om en jobbpakt.

SKL begär stöd från regeringen för att erbjuda handledare inom vårdutbildningen. Kommunal ställer motsvarande krav för att plocka fram personal och platser i kommuner.

- Vad SKL och Kommunal gör är helt rätt. Men förbundsvisa överenskommelser ger tyvärr inte samma volym som ett handslag mellan oss och Svenskt näringsliv hade gett, säger Thorwaldsson.

Han tror att jobbpakten fortfarande lever.

- Svenskt näringsliv tror att man skall få lagändringar på arbetsrättens område av en borgerlig regering. Uppriktigt sagt, jag tror inte det.

- Efter de samtal jag haft med Anders Borg och andra inom Moderaterna är jag helt övertygad om att de inte vill ändra i arbetsrätten via lagstiftning. Det är vi, parterna, som måste komma överens, säger LO-ordföranden.

Han tror därför att parterna kommer tillbaka till förhandlingar om en yrkesintroduktion för ungdomar.

- Men vi har tappat tid. Och för arbetslösa ungdomar är det dyrbar förlorad tid, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

ANNONS