Rean störst i butiken

ANNONS
|

I den fysiska bokhandeln inleds årets bokrea den 25 februari men på nätet pågår den redan för fullt. Numera är det på nätsajter som Adlibris och Bokus som kunderna kan göra förhandsbeställningar. Den fysiska bokhandelns medarbetare packar inte längre färdiga kassar för utlämning under reans första dag.

-Jag tror vissa Bokiabutiker gjorde det i fjol, men nu är det borta, det kostade mer än vad det smakade, folk hämtade inte ut sina kassar och så vidare, säger Fredrik Axegård, reaansvarig kategorichef på Akademibokhandeln.

En katalog i år

Akademibokhandelns köp av konkurrentkedjan Bokia resulterar i år i bara en reakatalog, vilket dock inte innebär någon försämring för kunderna om man får tro Fredrik Axegård. Till årets rea har man köpt in cirka 1,2 miljoner böcker vilket är ungefär lika många som de båda kedjorna erbjöd i fjol.

-Nu gör vi på Akademibokhandelns sätt när det gäller urval, jag vill inte verka självgod med det är både bättre och bredare. Även om det blir färre titlar behöver det inte var sämre för kunderna. Rean blir inte bättre för att det är fler titlar om de inte är intressanta.

Såväl Fredrik Axegård som hans kollega, Isabel Rodrigo på Adlibris, tror att årets rea kommer att ligga på ungefär samma nivå som fjolårets. Medan Akademibokhandeln rear ungefär tusen titlar i år kan Adlibris, som inte behöver hålla böckerna i lager, ha fem gånger så många i sitt reautbud.

ANNONS
Stabilare läge

Samtidigt är det i den fysiska bokhandeln som rean är fortsatt störst. För Adlibris står den för knappt två procent av omsättningen medan den för den fysiska bokhandeln motsvarar mellan fyra och fem procent. Även om ingen tycks tolka höstens något höjda försäljningssiffor för den fysiska bokhandeln som det stora återtåget från bokköparnas sida ser Anna Möller Wrangel, vd på Bokhandlareföreningen, en ny stabilitet i förhållandet mellan den fysiska bokhandeln och den konkurrerande nätbokhandeln.

-Jag tror att återförsäljarna har hittat sina olika platser, jag tror att det är någon form av ny yra i branschen, men också att kunderna vill kliva in i bokhandeln och bli inspirerade.

"Bu & Bä x 2" av Olof och Lena Landström.

"Vem ska trösta knyttet?" och "Hur gick det sen?" av Tove Jansson samt Tove Janssons romaner och noveller om mumintrollen.

"Tordyveln flyger i skymningen" av Maria Gripe.

"Miss Peregrines hem för besynnerliga barn", spänning för tonåringar av Ransom Riggs.

"Det står ett rum här och väntar på dig...". Ingrid Carlbergs Augustvinnande biografi om Raoul Wallenberg.

"Expeditionen: min kärlekshistoria", Bea Uusmas Augustvinnare från i höstas.

"Tysk höst", Stig Dagermans reportage och mästerverk från efterkrigstidens Tyskland.

"Historien", Italienska Elsa Morantes ursinniga roman från 1974 om hur historien och fascismen drabbar den enskilda människan.

"Åke Jävel", klassisk seriebok av Lars Sjunnesson.

"Liknelseboken", PO Enquist senaste roman och hans första stora skildring av kärleken.

"Vitlöksballaderna" av Mo Yan. Den givna starten för den som vill fördjupa sig i Nobelpristagarens universum.

"Sörja för de sina". Kristina Sandströms andra roman om hemmafrun Maj slutar på ett sätt som gör att man vill kasta sig över den tredje som ännu inte kommit.

"Wolf hall" av Hilary Mantel. Historisk roman som gav Mantel hennes stora genombrott och första Bookerpris.

"En man som heter Ove" och "Min mormor hälsar och säger förlåt" av Fredrik Backman

"Morberg lagar husmanskost" av Per Morberg

"Den sanna historien om Pinocchios näsa" av Leif GW Persson

"Två soldater" av Roslund och Hellström

"Träning för nyblivna mammor" av Olga Rönnberg

"Egenmäktigt förfarande" av Lena Andersson

"Den sanna historien om Pinoccios näsa" av Leif GW Persson

"Viktiga kartor" av Sarah Sheppard

ANNONS