Wisam Youssef är volontär och hjälper till med att få de ensamkommande flyktingarna att känna sig tillrätta, andra sorterar kläder som privatpersoner lämnat i Gärdsåsskolan där gamla klassrum blivit sovsalar.
Wisam Youssef är volontär och hjälper till med att få de ensamkommande flyktingarna att känna sig tillrätta, andra sorterar kläder som privatpersoner lämnat i Gärdsåsskolan där gamla klassrum blivit sovsalar.

Gärdsåsskolan fylls med liv

ANNONS
|

Ett par killar spelar pingis i det som en gång varit uppehållsrum. Intill dem på ett bord ligger ett bocciaspel, ett par frisbees, på golvet innebandyklubbor, en fotboll.

På väggen hänger en skylt där det framgår vilka som ska vara i tjänst under det kommande dygnet, och en annan där det står när frukost, lunch och middag serveras.

Ali Asghar, 16, är en av 34 ungdomar som kommit sedan i fredags kväll. Han berättar att han varit på väg hit från Afghanistan i någonstans mellan 20 och 25 dagar, han vet inte säkert.

– Jag ville till Sverige. Alla jag känner säger att Sverige är ett bra land och att man bryr sig om barn här, säger han.

ANNONS

Han drömmer om att få stanna här, få en bra utbildning och bli en bra person. Kvar i hemlandet finns hans mamma och lillebror.

–De är för långt borta, säger han.

Läs också: Över 1 200 flyktingbarn kan komma nästa år

I vanliga fall är Matilda Brinck-Larsen chef för ett asylboende för ensamkommande i Kärra. Nu har hon gått in extra över helgen för att se till att strukturerna kommer på plats i Gärdsåsskolan, och att all personal som kallats in från olika delar av staden vet vad de ska göra.

– Här finns folk med väldigt olika mycket erfarenhet, så det är prestigelöshet, samarbete och kommunikation som gäller, säger hon.

Hon säger att det förstås är omöjligt att få allt på plats på så här kort tid, men tack vare den kunskap och erfarenhet som finns i staden så sitter rutinerna snabbt. Och struktur och rutiner är nyckelord för att barn som varit på flykt ska kunna känna sig trygga.

– De är fortfarande ”i beredskap”. Beredda på att ryckas upp. Den första natten sov alla med sin väska och det lilla de har med sig tätt intill.

Hon blickar ut över gruppen ungdomar och säger att det inte går att ge något enkelt svar på hur ungdomarna som är här mår – det finns lika många berättelser som det finns barn. Men de flesta som kommit hittills verkar ganska starka.

ANNONS

Det var vid 10-tiden på fredagen som det första initiativet att göra ett boende i Gärdsåsskolan togs. Och under fredagseftermiddagen lyckades man bemanna med medarbetare från olika stadsdelar. Farid Basill är till vardags enhetschef på en resursenhet på Västra Hisingen. Nu finns han till hands på skolan för att göra allt från att stötta och informera om praktiska saker, till att prata med de ensamkommande. Att han pratar fyra språk utöver svenska och engelska är till stor hjälp.

–Det är en intressant ny erfarenhet för mig.

Boendet i Gärdsåsskolan är ett transitboende för ensamkommande barn, som startat i all hast på grund av ett ökat behov.

I dagsläget har skolan kapacitet att ta emot 300 barn och ungdomar, men det går att öka till det dubbla.

Tanken är att barnen ska bo på ett transitboende i ett par dagar eller högst en vecka, tills Migrationsverket anvisat om placering på ett asylboende i en kommun som då blir ansvarig för barnet.

Förutom transitboendet finns i Göteborg ett antal asylboenden, där barn som Göteborgs kommun har ansvar för bor under asyltiden.

ANNONS