Många avbokar sina höstresor till Turkiet

Den senaste tidens händelser i Turkiet har skrämt bort turisterna. Halmstadborna väljer nu att omboka, eller helt ställa in, sina charterresor

ANNONS
|

Resebyrån Resia i Halmstad märker stora skillnader i bokningsläget till Turkiet i höst.

– Jag jobbade dagen då kuppförsöket var och det var inte roligt. Rena kaoset. Då trodde jag aldrig att Turkiet skulle komma tillbaka som resmål, men nu har resorna kommit igång lite igen, säger Magnus Tollbom, säljledare på Resia i Halmstad.

Det osäkra läget i Turkiet har lett till att många kunder bokar om, eller helt avbokar sina resor.

– Det har skett förändringar. Efterfrågan på resor dit är betydligt lägre än förra året, det går inte att sticka under stol med, säger han.

Researrangörer har även minskat antalet platser till landet vilket har gett konsekvenser för kunderna.

ANNONS

– Kunder har på grund av nedskrivningarna blivit tvungna att av- eller omboka. Och eftersom att resor till Turkiet har bra priser, har ombokningsresor oftast blivit dyrare, säger Magnus Tollbom.

Turkiet är annars ett av de populäraste resemålen för Halmstadborna på hösten. Men i år går istället resorna till Grekland, Cypern och Mallorca enligt Magnus Tollbom.

Även resebyrån Big travel i Halmstad märker av stora skillnader i bokningsläget efter kuppförsöket.

– Det är en radikal skillnad. I fjol bokades jättemånga resor till Turkiet och i år väldigt få, säger Maria Andersson, resekonsulent på Big travel.

Hon berättar att det har sålts mindre än hälften så många resor till landet.

– Det finns fortfarande resor dit, men betydligt färre. Oron där har gjort att Halmstadborna gärna bokar om, eller ställer in sina resor helt.

Destinationer som i stället lockar är Grekland, Cypern och Spanien, men även Kroatien och Italien.

– Eftersom resor till Turkiet ofta har bra priser så är det tråkigt att många behöver boka om, säger Maria Andersson.

Eftersom att Utrikesdepartementet har gått ut med information som avråder personer från att åka till Turkiet, gör resebyråerna samma sak.

Magnus Tollbom menar dock att resandet generellt sett fortsätter att öka. I jämförelse med juli 2015 ser han en ökning med 25 procent i antalet sålda resor i Halmstad.

ANNONS

– Folk har mer pengar och vill spendera dem på upplevelser. Kunderna väljer resemål där de får uppleva mycket, att bara ligga på playan är inte lika populärt längre.

Läs även: "Det har lugnat ned sig efter kuppförsöket"

ANNONS