Orgelmuskler. Gustav Natt och Dag, kantor i Skummeslöv, och Kim Lundberg, organist i Laholm, presenterar sommarens musiknyheter i kyrkan.
Orgelmuskler. Gustav Natt och Dag, kantor i Skummeslöv, och Kim Lundberg, organist i Laholm, presenterar sommarens musiknyheter i kyrkan.

Skummeslövs kyrka startar musikfestival

Laholms pastorat storsatsar på musik i kyrkorna i sommar. Största nyheten är Skummeslövs musikdagar som har premiär på söndag.

ANNONS
|

–Jag är lite inspirerad av Båstad, som har sin kammarmusikfestival. Det är roligt för Skottorpsborna att ha något att samlas kring också, säger Gustav Natt och Dag, kyrkomusiker i Skummeslövs församling som har satt ihop programmet.

Temat för premiärupplagan är tonsättarna Jean Sibelius och Carl Nielsen.

–Båda föddes 1865, alltså för 150 år sedan. Sibelius är lite av Finlands nationalskald och detsamma gäller Nielsen i Danmark. De verkade i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, som också var en väldigt viktig tid för Skottorp, då järnvägen byggdes ut och badorten växte fram, säger Gustav Natt och Dag.

Musikdagarna varar 28 juni till 5 juli. Det blir fem konserter med inbjudna musiker, varav fyra hålls i Skummeslövs kyrka och en –kallad Gemyt och jordskalv –spelas i St Clemens kyrka i Laholm.

ANNONS

–Mot slutet av sitt liv slet Carl Nielsen sitt hår för att bräcka Bachs orgelkonserter. Det blev ett stycke som kräver en stor orgel och inte spelas så ofta. Till 150-årsjubileet tycker jag att det är tid att damma av den.

Entrén är fri och kollekten går till nästa års musikverksamhet.

– Kom i tid, råder kyrkoherden Anders Knutsson med tanke på att Skummeslövs kyrka inte rymmer fler än 166 personer.

Pastoratet lockar med musik hela sommaren. Återkommande på tisdagar i Skummeslövs kyrka, onsdagar i St Clemens kyrka (startar i dag), lördagar i Skogaby kapell och Mellbystrandsgården samt på söndagar vid gudstjänsterna i Laholm.

– Vi har byggt upp musikverksamheten år för år och ser sommaren som den tredje terminen. Det är inga sommarstängda kyrkor, säger Kim Lundberg, organist i Laholm.

Hon vill särskilt lyfta fram att det finns många duktiga ungdomar i Laholm som musicerar. Vid musikkaféet i Mellbystrandsgården i juli medverkar till exempel The Clemens Chorus och trumpetaren Adam Sass. Hela programmet finns i församlingstidningen Lagabladets sommarnummer.

Samtliga konserter utom Gemyt och jordskalv äger rum i Skummeslövs kyrka med start 19.00.

28/6: Nordisk akvarell. Stråkkvartetten Malvakvartetten med flera.

30/6: Mitt hjärtas sång. Sopran Kajsa Dahlbäck, Vaasa.

1/7: Gemyt och jordskalv. Organist Samuel Eriksson, Varberg, med flera.

2/7: Fantasier och framåtblick. Blåsarkvintetten Pollux, Martin Thörnqvist tenor.

5/7: Fosterland och modersmål. Pollux, volakensemble, med flera.

Pianisten Karin Birgersson och violinisten Charlotta Grahn Wetter medverkar vid alla konserter.

ANNONS