Kör på igen. Gustav Natt och Dag fick positivt gensvar på fjolårets musikdagar. Han och en arbetsgrupp har nu tagit fram ett program även för 2016.
Kör på igen. Gustav Natt och Dag fick positivt gensvar på fjolårets musikdagar. Han och en arbetsgrupp har nu tagit fram ett program även för 2016.

Skummeslöv får sju nya musikdagar

Det blir en ny upplaga av Skummeslövs musikdagar i år. Den här gången ska framför allt två lokala kompositörer hyllas.

ANNONS
|

Kyrkomusikern Gustav Natt och Dag var en av initiativtagarna till fjolårets sommarsatsning på musikdagar i framför allt Skummeslövs kyrka.

Nu står det klart att det blir musikdagar i år också, från måndag 3 juli till söndag 10 juli.

–Vi hade förväntningar på ett positivt gensvar i fjol och det överträffades med råge. Jag fick uppskattande mejl efteråt. Själv vill jag att det ska bli en tradition, säger Gustav Natt och Dag.

Av fjolårets fem konserter hölls fyra i Skummeslövs kyrka med 166 åskådarplatser och en i Laholms avsevärt större kyrka med plats för 500 personer.

Det blir ett liknande koncept i år.

ANNONS

–Vid onsdagskonserten spelar Skånska kammarorkestern och då passar det med ett större rum, säger Gustav Natt och Dag.

Fokus ligger på tonsättarna Ivar Widéen (1871–1951) och Albert Runbäck (1894–1974). De var båda verksamma i våra trakter och har lämnat efter sig stora musikskatter.

I dag är det dock tämligen bortglömda.

–Tiden efter att någon gått bort hamnar de ofta lite i skuggan. Det är inte förrän senare man inser vad de betytt. Men det här är två herrar som verkligen varit verksamma på högsta nivå, säger Gustav Natt och Dag.

–I fjol hade vi ett perspektiv som utgick från två nordiska giganter, Jean Sibelius och Carl Nielsen. Nu känns det helt rätt att vända på förstoringsglaset och blicka mot dessa två lokala kompositörer som är ganska okända i dag, säger han.

ANNONS