Måste gitt invigde. Huvudrollsinnehavaren Can Demirtas, Tina Karlsson Bio Maxim, Mikael Bengtsson Bio Maxim, filmläraren Thomas Möller och regissören Ivica Zubak var på plats.
Måste gitt invigde. Huvudrollsinnehavaren Can Demirtas, Tina Karlsson Bio Maxim, Mikael Bengtsson Bio Maxim, filmläraren Thomas Möller och regissören Ivica Zubak var på plats.

Samhällsskildring inledde filmdagarna

I lördags var det invigning och start på Svenska filmdagarna i Laholm. En vecka helt dedikerad åt svensk film som rullar på vita duken hos Biograf Maxim.

ANNONS
|

I lördags öppnade Svenska filmdagarna för 21:a året.

– Det är en jätteuppskattad vecka och tradition i Laholm. Vi har gräddan av svensk film från det senaste året blandat med gäster och den lokala länstävlingen för filmskapande, säger Mikael Bengtsson, biografägare.

Programmet följer de senaste årens form och har en dag vigd åt lokal film. Samtidigt får filmeleverna i länet visa upp vad de gjort. I en tävling har de gjort fyra minuters film som hade begränsningen att de skulle framställas under 24 timmar.

ANNONS

En filmelev, som gick på Katrinebergs folkhögskola för 15 år sedan, vände tillbaka till invigningen med en egen långfilm. Ivica Zubak är regissör och skrev manus till filmen Måste gitt med huvudrollsinnehavaren Can Demirtas. Båda var på plats och öppnade filmfesten med att prata om och visa filmen.

–Det är kul att vara tillbaka här och visa en film som berättar om hur det är att vara människa i dag och hur samhället är, säger Ivica Zubak.

Filmen hade sin premiär i början på året och det är första gången de turnerar med den i Sverige utanför Stockholmsområdet.

–Filmen har massa sköna skämt samtidigt som det är ett allvarligt drama. När publiken slappnar av och garvar kan man också fylla på och berätta om samhället. Det är en film alla borde se för att förstå och se varandra, säger Ivica Zubak.

–Är det för allvarligt i 40 minuter orkar man inte och då släpper man det. Samtidigt är den inte som annan svensk film som ofta skriver folk på näsan och dumförklarar publiken ibland, säger Can Demirtas.

De båda har arbetat ihop tidigare och tänker göra det igen med ett nytt filmprojekt som de arbetar med.

ANNONS

–Just nu skriver vi på en ny rulle som handlar om tio IQ-befriade personer som träffas i ett rum. Det kommer bli helt perfekt, säger Ivica Zubak.

ANNONS