Mobilbolag insisterar på att få bygga mast

Mobilteknikföretaget Hi3G Access viker sig inte alls för de klagande grannarna till en planerad mobilmast i Mellbystrand. Fastighetsägare är inte ”fredade för förändringar i närområdet”, skriver bolaget.

ANNONS
|

Masten, som ska förbättra mobiltäckningen, är tänkt att byggas som en 24 meter hög ostagad stolpe (monopole). Den ska stå en bit öster om Påfågelvägen och enligt Hi3G hamnar den då 35 meter från närmsta hus och 24 meter från en gräsyta som används som bollplan.

Som HP tidigare berättat har ett flertal grannar protesterat högljutt mot bolagets bygglovsansökan. Minst 75 skrev på en namninsamling, och några har också skickat in egna klagomål till kommunen.

Bygglovshandläggaren Mohamad Khalaf har skickat invändningarna vidare till Hi3G, och bolaget kom i går med sitt svar.

Bolaget konstaterar att det inte är ovanligt att grannar har negativa synpunkter, men menar att det inte spelar någon roll.

ANNONS

”Bara för att man är fastighetsägare och berörd av ett byggprojekt innebär det inte att man är fredad för förändringar i närområdet, även om det skulle kunna innebära till exempel att värdet på en fastighet minskar”, skriver bolaget.

Hi3G avvisar farhågorna om skadlig strålning. Gällande gränsvärden kan bara uppnås eller överskridas någon meter rakt framför antennen, argumenterar de och skriver:

”I detta fall är antennerna placerade på en 24 meter hög monopole, vilket innebär att man normalt inte kan utsättas för nivåer över gränsvärdet.”

Samtidigt som kommunen gick ut med grannhörande skickades bygglovsansökningen också till Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) på remiss.

–I och med att det var ungefär 40 meter från husen ville vi veta hur de ställde sig, säger Mohamad Khalaf.

SSM har dock inte velat ge något formellt svar.

–De behövde mer underlag från bolaget, säger Mohamad Khalaf.

Hi3G tycker inte att någon speciell utredning av strålningen behövs. Frågor av den karaktären har prövats i domstol tidigare. ”Rättspraxis är mycket tydlig, oro för strålning från mobilbasstationer är inte en så betydande olägenhet att inte bygglov kan beviljas”, skriver bolaget.

Huruvida kommunen ändå kommer att kräva att Hi3G lämnar in uppgifter så att SSM kan leverera ett remissvar är inte klart.

ANNONS

–Jag har inte hunnit läsa igenom deras yttrande ännu. Vi får se hur vi går vidare, säger Mohamad Khalaf.

–Det jag kan säga är att vi kommer att gå igenom alla synpunkter. Sedan blir det politikerna i miljö- och byggnadsnämnden som får ta beslutet.

ANNONS