Omtvistad yta. Marias camping vill lösa ett evigt parkeringsproblem vid kusten och får nu stöd av såväl kommunen som länsstyrelsen.
Omtvistad yta. Marias camping vill lösa ett evigt parkeringsproblem vid kusten och får nu stöd av såväl kommunen som länsstyrelsen.

Länsstyrelsen: Bilar får parkera på ängen

Länsstyrelsen säger ja till gräsparkeringen vid Marias camping. De fem grannarna som överklagat bygglovet får avslag.

ANNONS
|

En lagändring har banat vägen för åtgärder som avviker från detaljplanen med tillgodoser ”ett angeläget gemensamt behov eller allmänt intresse”.

Det är grunden till att Laholms kommun för ett år sedan till slut ändrade sig och sade ja till att låta gräsplanen vid Marias camping användas som parkering.

Parkeringen är viktig för allmänheten och det rörliga friluftslivet, ansåg miljö- och byggnadsnämnden. Flera grannar vill dock ha kvar ängen som bilfritt grönområde och protesterade.

Ärendet har legat för prövning hos länsstyrelsen i åtta månader. Beslutet grundar sig i en lång redogörelse för gällande lagar och regler. Slutsatsen är att länsstyrelsen håller med kommunen.

ANNONS

Parkeringsytan uppfyller kraven för ett angeläget gemensamt behov och allmänt intresse. Den medför inte någon betydande olägenhet eller miljöpåverkan som hindrar bygglovet.

Marias camping står bakom bygglovsansökan från 2015. Campingen vill skapa ett 40-tal parkeringsplatser och en aktivitetsyta med bland annat boulebanor, beachvolleybollplan och luftkudde.

Än är sista ordet inte sagt. Länsstyrelsens beslut kan överklagas till mark- och miljödomstolen i Vänersborg. Domstolen har tidigare sagt nej till grannarnas krav på inhibition, ett tillfälligt stopp, men har inte tagit ställning till själva bygglovet.

Frågan har varit på tapeten förr. En gång gick en ny plan hela vägen upp till Regeringsrätten. Den gången vann grannarna.

ANNONS