Organist. Gustav Natt och Dag spelar melodin Auf Flügeln des Gesanges av Mendelssohn. En melodi som kommer att framföras på årets festival.
Organist. Gustav Natt och Dag spelar melodin Auf Flügeln des Gesanges av Mendelssohn. En melodi som kommer att framföras på årets festival.

Kvinnor i fokus på klassisk musikfestival

Under nästa vecka kommer klassiska toner att ljuda i Skottorp och Laholm. På söndag inleds den tredje upplagan av Skummeslövs musikdagar.

ANNONS
|

Under några dagar varje sommar hålls Skummeslövs musikdagar. Musikdagarna är en klassisk musikfestival som pågår mellan den 2 och 9 juli med sammanlagt fem konserter. Fyra av dem hålls i Skummeslövs kyrka och en i St Clemens kyrka. Initiativtagare till dagarna är Gustav Natt och Dag, organist i Skummeslövs församling.

–Jag startade det här för att det fanns en publik på orten. I området har det av tradition varit mycket konserter. Festivalen blir också en inspiration för resten av året för vår kör och församling, säger Gustav Natt och Dag.

ANNONS

Varje festival har haft ett eget tema. I år kommer bland annat kvinnor från musikhistorien att lyftas fram. Musik från bland andra Fanny Hensel och Clara Schumann kommer att framföras av de gästande musikerna bestående av både kör, orkester och solister.

Även musik som framförts av Jenny Lind kommer att spelas.

–I år handlar det om hur musiken kommer som inspiration och vad som händer när den stannar i tanken och inte får publiceras. Vi lyfter fram kvinnliga tonsättare som levde i fel tid. Det här är musik som spelas alldeles för sällan.

Musikdagarna brukar vara uppskattade av besökarna.

–Det har varit ett väldigt positivt gensvar. Besökarna kan förvänta sig konserter av hög klass med internationella gäster. De får titta in i en period i mitten på 1800-talet då många musiker och kompositörer möttes, säger Gustav Natt och Dag.

ANNONS