Väntan. Fridhemsgården, Björkebogården, Smedjebacken, Randerslund, Solgården, Lingården och Solhemmet. En förstudie om framtiden för äldreboendena planerades redan 2012 men har inte genomförts.
Väntan. Fridhemsgården, Björkebogården, Smedjebacken, Randerslund, Solgården, Lingården och Solhemmet. En förstudie om framtiden för äldreboendena planerades redan 2012 men har inte genomförts.

Ingen vill ha skulden för ogjord förstudie

Olika parter pekar finger åt varandra i frågan om vem som skulle ha sett till att det blev bättre brandskydd på Laholms kommuns äldreboenden.

ANNONS
|

Frågan som det kivas om gäller en förstudie som skulle ta upp en mängd aspekter av kommunens äldreboenden. Däribland brandskyddet.

Hösten 2012 tog socialnämnden initiativ till förstudien. Den 14 maj 2013 fattade kommunstyrelsen beslut att studien skulle genomföras.

I det beslutet nämndes ett flertal kommunala kockar som tillsammans skulle laga till soppan.

Först och främst slogs det fast att dåvarande servicenämnden skulle genomföra studien ”enligt socialkontorets tjänsteskrivelse”.

I nästa stycke kom det mera:

”Kommunstyrelsen ger servicenämnden i uppdrag föra en dialog med Laholmshem AB om gemensamt genomförande och finansiering av förstudien.”

Involverade var alltså socialnämnden, kommunstyrelsen, servicenämnden, socialkontoret och Laholmshem.

ANNONS

Förstudien ärfortfarande inte genomförd.

Varför inte? Det beror på vem man frågar. Efter att räddningstjänsten krävt åtgärder har brandskyddet blivit en het fråga, och nu pekar olika inblandade parter på varandra.

Laholmshems styrelseordförande Thomas Jönsson (M) säger:

– Ansvaret för att projektet skulle göras hamnade på förra socialchefen Björn Jingblad, som aldrig verkställde det.

Skulle inte servicenämnden och Laholmshem göra arbetet?

– Det skulle ledas från socialnämnden. Men eftersom det var en förstudie som gällde byggnation så låg det formella ansvaret på servicenämnden. Men på tjänstemannasidan var det faktiskt Björn Jingblad som hade ansvaret att leda förstudien, säger Thomas Jönsson.

I lördagens HP sade förre socialnämndsordförande Mikael Kahlin att han och bland andra Björn Jingblad tagit upp ärendet med kommunledningen ett flertal gånger under åren utan att något hänt.

Kommunrådet Elisabet Babic (M) replikerade att Jingblad i november 2015 tog på sig ansvaret för den uteblivna studien och att Kahlin borde titta på sitt eget uppdrag.

Björn Jingblad i sin tur skriver nu till HP:

”Att Elisabet Babic låter socialchefen klä skott för år av schabbel med denna utredning är enormt missklädsamt och inte vad man förväntar sig av en högt uppsatt politiker. Jag är djupt besviken, men trots allt inte särskilt förvånad.”

ANNONS

Jingblad fortsätter:

”Förstudien förankrades i kommunstyrelsen 2012/13 och cirka tre år senare, vid mötet i november 2015 hade förstudien ännu inte påbörjats och drygt 16 månader efter min sorti har tydligen inte någonting skett. (...) Att peka ut mig som ansvarig eller syndabock i denna soppa är skamligt. Om man tar del av fakta om hur ärendet hanterats formellt och informellt, genom åren, framträder en dyster bild av prestige och oförmåga.”

Saken blir nu också en fråga i fullmäktige. På måndagen lade nämligen Bertil Johansson (LP) en motion i ärendet. Han hävdar att politiker och tjänstemän genom en pressträff i torsdags ”försöker ljuga sig ur sitt ansvar”.

Johansson kräver en extern utredning av varför försummelserna kunnat pågå under så lång tid, samt att de skyldiga ställs till svars.

ANNONS