Brandskydd för äldre svår nöt att knäcka

Frågan om att uppgradera brandskyddet på kommunens äldreboenden har varit på tapeten i ett flertal år. Men det hade inte kunnat gå så värst mycket snabbare, anser man på Laholmshem.

ANNONS
|

För ett par veckor sedan riktade räddningstjänsten ett föreläggande om åtgärder på sju boenden där brandskyddet anses otillräckligt.

På torsdagen kallade företrädare för Laholmshem och kommunen till pressträff för att prata om frågan.

Behov av åtgärder var något som det pekades på redan 2011, då konsulten Firetech gick igenom äldreboendena.

Brandskyddet blev dock ingen egen fråga. I stället lades den in som en del i en mycket större översyn kring bostadsbehoven för äldre.

Den tanken var i och för sig god, anser Laholmshems ordförande Thomas Jönsson (M):

– Ska man gå in och göra stora åtgärder på ett boende är det klokt att ha en samlad bild av hur det ska se ut i framtiden.

ANNONS

2013 avsattes en kvarts miljon kronor till förstudien. Flera instanser skulle se till att studien blev av.

Det var servicenämnden (som inte finns längre), och socialnämnden (som senare fått hela ledargarnityret utbytt), samt Laholmshem. Det talades också om en extern konsult.

Förstudien kom hur som helst aldrig att genomföras.

Kanske hade den ändå blivit en för stor bit att tugga. Laholmshems vd Stefan Lundström säger:

– Frågan blev för stor. Man blev tvungen att då bestämma sig för exakt hur äldreboendena skulle användas i framtiden. Skulle man exempelvis välja brandcellsindelning i stället för sprinkling hade man låst upp hur väggarna skulle stå.

– Det fanns inte tillräckligt underlag för att fatta beslut vid den tiden, säger Lundström.

Thomas Jönsson säger:

– Om vi hade följt upp det här bättre hade vi kanske kunnat snabba upp det något. Men inte så mycket.

Laholmshem menar att det har hänt saker ändå som förbättrat situationen, trots den uteblivna förstudien.

– Vi gick i gång med Solhemmet som ett pilotprojekt för att skaffa erfarenheter inför de andra boendena, säger Lundström.

Laholmshems teknikchef Frank Bylund säger att han haft en löpande dialog med räddningstjänsten hela tiden och att han väl visste att ett föreläggande skulle komma.

ANNONS

Men att utföra åtgärderna är fortfarande både dyrt och svårt. Många tekniska bitar – såsom brandlarm och trygghetslarm – måste pusslas ihop.

Att fixa sprinklersystem på de vidsträckta boendena Randerslund och Solhemmet blir en stor utmaning.

– Det är gamla och sköra människor som bor där. Bara att bygga ett nätverk och göra lite hål i väggarna på Solhemmet var en delikat uppgift. Att dra in sprinkling kan innebära utrymning. Det är en helt annan apparat, säger Frank Bylund.

Krav på sprinkler ses som en följd av att de som bor på boendena är skröpligare nu än förr. Andelen som kan gå ut själva vid brand är mindre.

– Det finns en gräns när man måste sprinkla. Vi är inte där än. Hade vi varit det hade räddningstjänsten stängt boendena, säger Stefan Lundström.

– Våra äldreboenden är inte brandfarliga, säger Thomas Jönsson.

ANNONS