Ålder för Instagram avgörs av samtal

Att sätta en åldersgräns för när barn kan hantera sociala medier går inte, anser Internetforskaren Elza Dunkels.Allt handlar om att lyssna på barnet och visa intresse, säger hon.

ANNONS
|

Vardagen svämmar lätt över av sociala medier. Och barn gör gärna som vuxna. Flera av aktörerna har satt upp åldergränser men enligt Elza Dunkels bör användandet snarare avgöras genom samtal. Bra frågor att ställa är varför barnet vill gå med i det sociala nätverket och hur man bör bete sig där.

- Åldersgränserna är till för aktörens säkerhet, varför den inte kan ses som hos Systembolaget där det ju faktiskt finns en grund för den, säger hon.

Ett strikt förbud kan däremot leda till problem.

- Risken är att de skaffar det ändå. Och sker det i hemlighet blir det svårare för barnet att ta hjälp av en vuxen om någonting händer, säger hon.

Även nätverk där användarna är anonyma kan vara positiva för barn som blivit lite äldre.

- När man till exempel funderar över kropp och sexualitet kan det vara bra att kunna ställa frågor anonymt, säger hon.

Elza Dunkels menar att vuxna bör se på barns engagemang framför skärmar på samma vis som vilket fritidsintresse som helst.

- Hade barnet spelat fotboll hade vi tagit reda på reglerna och bett om att få vara med under en träning, säger hon.

Be ditt barn visa dig hur det sociala mediet fungerar. Diskutera vad som är lämpligt. Får man lägga ut bilder på kompisar utan att fråga? Hur får man kommentera? Finns det saker man snabbt bör scrolla förbi?

Prata även om vilka personer som barnet följer. Måste man följa alla i klassen?

Studier visar att barn gör samma saker på sociala nätverk, oavsett om de sitter i sitt rum eller i familjens kök. Men att sitta tillsammans med andra kan ändå vara positivt.

Häng inte över ditt barns axel och spionera. Ställ i stället de frågor du undrar över.

Källa: Internetforskaren Elza Dunkels

ANNONS