Villkorlig dom för konstnär

ANNONS
|

Den provokative så kallade gatukonstnären Dan Park i Malmö döms av Lunds tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter. Enligt domen är han skyldig till förtal och hets mot folkgrupp, sedan han på en affisch avbildat en namngiven svart man och tillfogat texten "vår negerslav är bortsprungen".

Dan Parks affisch framställdes mot bakgrund av en uppmärksammad händelse på Hallands nation i Lund i april 2011, då en fingerad "slavauktion" med svartsminkade deltagare var ett inslag på en fest. En företrädare för Afrosvenskarnas riksförbund anmälde nationen för hets mot folkgrupp. Det är samme man som avbildas på affischen, som den 16 april 2011 klistrades upp på olika ställen i centrala Lund. På affischen nämns också en företrädare för Hallands nation med namn och telefonnummer. Även hon tilldöms nu ett skadestånd på 10 000 kronor.

ANNONS

Tingsrätten skriver att den hopklippta bilden på den svarte mannen, i kedjor och bojor, är mycket kränkande för honom. Eftersom Hallands nations företrädare framstår som avsändare av affischen är den kränkande även för henne.

Dan Park har förklarat att avsikten med affischen var att provocera och rätten ställer frågan om hans agerande ska skyddas av yttrandefriheten. Men rätten konstaterar, att den som utnyttjar yttrandefriheten också har skyldighet att undvika att göra sådant som är onödigt kränkande för andra, eller ett angrepp på deras rättigheter.

Dan Park bedöms ha gått över den här gränsen och domstolen anser att straffvärdet för hans handling motsvarar två månaders fängelse. Men då rätten "inte har någon särskild anledning befara att Dan Park kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet", blir det i stället villkorlig dom och 6 000 kronor i böter.

Den avbildade mannen tilldöms ett skadestånd på 10 000 kronor.

ANNONS