Stockholm kan bli fristad för förföljda musiker

ANNONS
|

Initiativet kommer från kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) i Stockholm som vill ta emot musiker. Hon har gett kulturförvaltningen uppdraget att undersöka förutsättningarna och se om det finns samarbetspartners.

Tror du Stockholm blir först i landet?

- Ja, annars hade jag inte tagit initiativ till utredningen.

Statliga Kulturrådet är förberett. För budgetperioden 2013-2015 begär rådet årligen fem miljoner kronor extra för inrättande av fristäder till fler konstområden, bland annat musik. Pengarna ska gå till textöversättning och resor och andra smörjmedel som underlättar tillvaron för dem som får vara i Sverige.

- Vi ska också ge ut en handbok för fristäder, säger ordförande Kerstin Brunnberg.

ANNONS

Det finns fler röster som vill göra Sverige till en trygg plats för hotade musiker och kompositörer. Förra året arrangerade SKAP, Föreningen Svenska Kompositörer Av Populärmusik, konferensen Right! Freedom of music & speach där musiker från flera länder berättade bland annat om censur, tortyr och förföljelse i sina hemländer. SKAP, Statens Kulturråd och den internationella organisationen Freemuse gjorde tillsammans en deklaration till regeringen, regionala och kommunala politiker med uppmaningen att emot musiker.

SKAP:s ordförande Alfons Karabuda är också redo att bli en partner till Stockholm eller andra fristäder. Han tror att det snart blir ett genombrott:

- Vi för redan samtal och nu börjar det ljusna för en lösning som finns för författare. Ju fler vi är desto bättre men det måste först skapas en organisation, säger han.

Kravet att skydda musiker är inte nytt men tog fart när tre unga medlemmar i Pussy Riot i somras dömdes till två års fängelse. I Göteborg är inställningen sval och avvaktande.

- Det är en nyhet för mig att Stockholm är på gång, säger kommunalrådet i Göteborg och kulturnämndens ordförande Thomas Martinsson (MP).

Enligt Thomas Martinsson har han aldrig hört talas om något initiativ eller förslag till att Göteborg också skulle bli en fristad.

ANNONS

Vad är din inställning?

- Neddragningen av Göteborg Wind Orchestra innebär ett visst ekonomiskt utrymme, men det är för tidigt att uttala sig om.

ANNONS