”Lite grann som ett gammaldags kafferep”

Nog har det blivit vanligare att ordna en babyshower för en närstående som väntar barn. Det tycker tjejerna som nyligen överraskade Karin Tellander Nilsson med en fest för att fira den lille killen i hennes mage.

ANNONS
|

Det är lördag eftermiddag och hemma hos Lisa Tellander Larsen har ett tiotal vänner och familjemedlemmar samlats i vardagsrummet.

Villan i Oskarström har pyntats med ballonger, konfetti och dukar – allt i olika nyanser av blått. Till och med i glasen bubblar en blå dryck.

–Det är en kille som ligger i magen. Det är så mycket snack om att det ska vara unisex men då tänkte jag att jag går ”all in” på blått, säger Lisa.

Läs även:Barn firas – innan de är födda

Hon har den senaste månaden planerat en så kallad babyshower, för storasyster Karin Tellander Nilsson, som fram tills för någon timma sedan varit helt ovetande om vad som var på gång.

ANNONS

–Jag blev totalt överraskad. Jag kom direkt ifrån sängen i princip, säger Karin vars bebis är beräknad om ett par veckor.

Under eftermiddagen väntar mat och dryck. Bordet med paket vittnar om att det senare vankas presentöppning.

– Folk vill väldigt gärna hjälpa till när någon väntar barn och jag personligen har väldigt svårt för att vänta. Därför tänkte jag att det var en bra idé med en babyshower så att man kan bidra med sådant som behövs innan barnet kommer, säger Lisa.

Förutom att festen blir ett bra tillfälle att ge gåvor är den också en chans att träffas, utbyta erfarenheter – och bara umgås, tycker festfixarna.

–Det är lite grann som ett gammaldags kafferep, säger Ulla Tellander som för dagen har iklätt sig en T-shirt med ordet ”Mormor” tryckt på bröstet.

Utöver presentöppning och mat står även gissningslekar på schemat. I en bok som ligger på matbordet ska festdeltagarna bland annat fylla i bebisens vikt och förslag på namn.

Kvinnorna som har samlats har olika mycket erfarenhet av babyshowers. Medan den äldre generationen verkar ganska främmande för konceptet vittnar de yngre om att det blir mer och mer vanligt.

–Det har kommit väldigt mycket de senaste två–tre åren. Mina vänner som har barn som är äldre än tre har vi inte haft det för, säger Erika Karlstrand som är kompis till Karin.

ANNONS

Lisa Tellander Larsen berättar att det finns tips om babyshowers på internet men att det är upp till var och en att anpassa kalaset efter eget tycke och smak.

–Man kan göra lite som man vill. Det behöver inte vara en överraskning med knytkalas som vi har här i dag. Men jag tror att det är roligare om någon annan fixar det för en än att man får göra det själv, säger hon.

ANNONS