Syskonparets situation väcker ilska

ANNONS
|

Läs också: Mammans nödrop: "Jag är helt slut, jag bara gråter"

Familjens situation väcker reaktioner på sociala medier, bland annat på facebooksidan för Majorna-Linnés föräldranätverk. "Nytt bottennapp av våra tjänstemän", "Fruktansvärt!! Områdeschef skolas tolkning att det inte finns särskild omständighet är fel", "Så otroligt fyrkantigt" är några av kommentarerna.

Läs också: Syskonen nekas gå i samma skola

Erik och Sara har fem intyg som betonar vikten av att de får gå på samma skola, utifrån flera aspekter. Beslutet om att dela på syskonen har fattats av områdeschefen Fredrik Wärn på delegation av politikerna.

Läs också: Majorna-Linné delar på sårbara syskon

ANNONS

Enligt stadsdelnämndens ordförande Bosse Parbring är barnens placering formellt inte en fråga för honom eller hans kollegor i nämnden.

- Jag kan se att familjen har en väldigt besvärlig situation, men vi politiker har svårt att gå in i enskilda fall. Jag ska lyfta detta med stadsdelsdirektören och undersöka om det finns skäl att familjens ansökan borde ha värderats på ett annat sätt.

För att kunna överklaga beslutet har familjen både muntligt och skriftligt begärt att få en skriftlig motivering. Att Fredrik Wärn i ett mejl till familjen hänvisat till att beslutet formellt fattas vid ett nämndmöte den 28 april, har varit förvirrande för familjen och överraskar Bosse Parbring.

- Jag är väldigt förvånad över hänvisningen till ett nämndmöte, det står inget i nämndprotokollet om detta, säger han.

"Om man vill göra en laglighetsprövning så vänder man sig direkt till förvaltningsrätten. Detta går bra att göra redan nu, även om det formella beslutet om placering sker först på nämndmötet den 28 april" skrev Wärn i mejlet.

Familjen saknar ännu skriftlig motivering.

- Jag blir så förbannad när jag tänker på det, säger syskonens pappa.

Fredrik Wärn vidarebefordrade också en länk till förvaltningsrätten.

- Jag tycker jag har gjort allt för att hjälpa familjen med hur man överklagar, men det är klart att jag hade kunnat skriva ner några rader, säger han.

ANNONS

Skolinspektionen granskar nu Fredriks Wärns beslut efter anmälan från familjen.

ANNONS