Elfsborg är svenska mästare

|

Elfsborg gjorde vad som behövdes. Med lite hjälp från AIK.

1-1 mot Åtvidaberg räckte till mer än en poäng. Det räckte till SM-guld och segerjubel på Borås Arena.

Elfsborg vann till slut allsvenskan, två poäng före Häcken. Malmö halkade ned till en tredje plats.

Trots den fina formen i våras har Elfsborgs resa fram mot SM-guldet varit allt annat än spikrak. När det återstod tre omgångar låg laget trea i den allsvenska tabellen, bakom både Malmö FF och Häcken.

Boråslaget återtog initiativet i guldstriden genom segrar mot Gefle och Mjällby.

Och när allt stod på spel i söndagens match mot Åtvidaberg framför 16 176 åskådare på ett fullsatt Borås Arena gjorde Elfsborg vad som behövdes.

Hemmalaget jagade på allt. Lasse Nilsson högg i straffområdet, mittbacken Andreas Augustsson hotade med sitt huvudspel och Elfsborgs mittfält vann kampen om mittcirkeln. Men den inledande forceringen kom av sig och Åtvidaberg tog sig in i matchen.

Då klev Stefan Ishizaki fram.

Anders Svensson spelade fram högerbacken Johan Larsson som serverade Stefan Ishizaki som stötte in 1-0 i den 30 minuten och Borås Arena exploderade.

Firandet fortsatte fram till att Åtvidabergs Viktor Prodell kvitterade i den 76 minuten och hejaropen förbyttes mot ett nervöst mummel.

Men 1-1 stod sig, och Malmö misslyckades med att besegra AIK på Råsunda.

Det räckte. Elfsborg är svenska mästare i fotboll.

Elfsborgs tränare Jörgen Lennartsson intervjuades av C More direkt efter slutsignalen, mitt i glädjescenerna på Borås Arena:

-Vi har stått pall för förväntningarna som vi byggde upp under våren. Det som kännetecknar en vinnare är hur man hanterar motgångar, sade Lennartsson.

Mittfältaren Oscar Hiljemark:

-Underbart! Det är svårt att beskriva. Det har varit en säsong med både med- och motgångar, sade Hiljemark till C More och fick sedan frågan om hur guldet kommer att firas.
-Det blir nog en sen kväll.

Målskytten Stefan Ishizaki till C More om säsongen:

-Vi hade en dipp i mitten av säsongen, men vi var starka och kom ur den.

Om hans målskytte under säsongen:

-Visst, jättekul att göra mål. Men det spelar ingen roll vem som gör målen, bara vi får stå här (på mästarpodiet).