100 soldater tillfångatagna i Aleppo

ANNONS
|

Syriens regim samlar sina styrkor kring Aleppo. I staden växer skräcken inför en väntad offensiv mot rebellerna. Såväl syrier som observatörer i utlandet fruktar ett blodbad.

Syriska rebeller har på fredagen tillfångatagit 100 soldater i Aleppo, säger aktivister till AFP.

Aleppo, Syriens folkrikaste stad, håller andan. Tusentals har flytt och med sig har de tagit den lilla, bräckliga känsla av normalitet som trots upproret dröjt sig kvar i den länge relativt lindrigt drabbade staden.

I dagar har granateld och strider pågått, men många fruktar att det bara är början.

-Vi fruktar en massaker, en stundande militärkampanj mot de områden som Fria syriska armén (FSA) håller, säger en aktivist i staden till TT.

Regimen säger sig bekämpa terrorister och efter att i en motoffensiv ha så gott som slagit ut det väpnade motståndet i Damaskus har stridsvagnarna rullat vidare mot Aleppo.

ANNONS

Inför den väntade konfrontationen vädjar FN:s människorättskommissionär Navi Pillay till såväl den syriska regimen som till rebeller att rädda civila.

Inne i staden förbereder sig rebellerna i FSA på krig. Boende i staden vittnar om hur rebeller bygger improviserade bomber och barrikader, men deras beväpning bleknar bredvid regimens.

-Det går inte att förneka att många är rädda för att FSA finns i deras områden men de flyr främst från regimens offensiv, säger aktivisten.

I skolor och andra större byggnader har Aleppoborna förberett provisoriska fältsjukhus, med den magra utrustning de har tillgänglig. Den växande faran har dock tvingat Röda halvmånen, som samarbetar med med Internationella rödakorskommittén (ICRC), att stoppa mycket av sitt arbete.

ANNONS