6 portioner, 60-90 min
Gotlandslamm är ett självklart val på en gotländsk påskmeny. Hittar du ramslök i skogen eller i butiken kan du känna dig som en riktig gotlänning, annars går det att ersätta med rucola. Stafva gör otroligt goda ostar, kan även ersättas med annan favoritost med smak.
cirka 1 1/2 kg lammstek, urbenad
cirka 1 dl ramslökspesto, se nedan
250 g Stafva-ost, t ex Stafva Ockra (alt. t ex kittost el. chèvre)
salt
nymalen svartpeppar
olivolja
några kvistar rosmarin
1-2 citroner
smör
1 kg små potatisar
Ramslökspesto:
3-4 dl ramslök (alt. rucola)
3 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1 dl färskriven parmesan
80 g pinjenötter
1 citron, saft och rivet skal
1 liten nypa salt
Servera med crème fraiche med parmesan.
Mixa samtliga ingredienser till peston.
Platta ut steken så gott det går. Lite våld brukar hjälpa! Bred på hälften av ramlökspeston (eller om du väljer att använda färdig) och bryt över osten. Salta och peppra.
Vik ihop. Knyt runt med steksnöre. Det behöver inte vara så tjusigt. Gnid in ytan med olivolja, citronsaft, salt och peppar. Stick in några rosmarinkvistar och citronskivor under snöret.
Bryn i smör i stekpanna runt om tills ytan får lite färg. Stek klart på 175 grader till cirka 65 graders innertemperatur (beroende på hur rosa du vill ha köttet). Låt vila i 20 min innan du skär upp den.
Under tiden kokar du potatisen tills den är nätt och jämnt klar. Låt rinna av. Blanda försiktigt med resten peston medan den fortfarande är varm.
Servera lammsteken med pestopotatis.
Parmesanspetsad crème fraiche smakar gott till. Har du riktig tur kanske Gotlandssparrisen har kommit också!