Gustafs lasagne

ANNONS
|

Katten Gustaf, Garfield, älskar allt mat. Men högst på topplistan hamnar ändå en riktigt god lasagne. Här har jag gjort en lasagne extra allt, med mycket vitlök, smak och framför allt ost. Perfekt för världens lataste kisse!

Ca 6–8 portioner

Ca 45 minuter + 1 timma i ugn

Köttfärssås

3 msk olivolja

150 g pancetta eller sidfläsk strimlat

2 finhackade gula lökar

4 stora finhackade vitlöksklyftor

2 finhackade stjälkar stjälkselleri

1 stor finhackad morot

1 kg blandfärs (eller hälften kalv och hälften fläsk)

2 msk tomatpuré

1,5 dl rött eller vitt torrt vin

0,5 dl balsamvinäger

1 burk (400 g) krossade tomater

ANNONS

2,5 dl kalvbuljong, even­tuellt mer att späda med

salt och peppar

75 g riven parmesan

Bechamelsås

1,5 liter standardmjölk

125 g smör

125 g vetemjöl

1 finhackad vitlöksklyfta

salt och vitpeppar

lite nymalen muskotnöt

4 dl riven smakrik ost, blanda gärna med parmesan

1 paket pastaplattor

Hetta upp en stor gryta med olja och fräs fläsket tills det fått fin färg. Ta upp det från grytan och lägg ner lök och vitlök. Fräs löken mjuk, tillsätt därefter selleri och morot och fräs med en kort stund. Tillsätt färsen och låt den brynas under tiden du rör i grytan. Tillsätt tomat­puré som får fräsa med en kort stund. Slå på vin och balsamvinäger och låt allt koka upp. Tillsätt därefter krossade tomater och buljong, krydda med salt och peppar och låt koka upp. Låt sjuda under lock tills köttfärssåsen kokat samman ordentligt. Späd eventuellt med mer buljong om det behövs för att smakerna ska utvecklas ordentligt (beroende på hur stor gryta du har, kan det behövas mer eller mindre vätska).

Smaka av med salt och peppar och rör ner parmesan i såsen. Ställ åt sidan.

Värm ugnen till 200 grader.

Bechamelsåsen: Smält smöret i en stor kastrull och fräs mjöl och vitlök en kort stund på mellanvärme. Låt inte smör eller mjöl få för mycket färg. Slå på lite av mjölken och vispa samman med smör- och mjölblandningen tills allt löst sig. Späd med resten av mjölken, lägg i vitlöken och låt koka upp. Låt sjuda ett par minuter på mellanvärme, rör mellan varven så såsen inte bränner i botten. Smaka av med salt, vitpeppar och eventuellt lite nymalen muskotnöt.

ANNONS

Smöra en stor gratängform och bred lite köttfärssås i botten, toppa med lite bechamelsås och lägg därefter ut ett lager pastaplattor. Fortsätt med sås, köttfärssås och nu även lite riven ost och därefter ett lager till med pastaplattor. Fortsätt så tills såserna tar slut och avsluta då på toppen med pastaplattor och därefter bechamelsås. Strö lite riven ost på toppen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter eller tills pastaplattorna är mjuka och lasagnen fått fin färg. Låt stå i minst 20 minuter före servering.

ANNONS