Myhrer: "Jag tyckte att han var en stor idiot"

ANNONS
|

André Myhrer trotsade sin knäskada och satte allt på ett kort. Det gick över förväntan. I ett åk.

Efter en andraplats i första åket kom Ante Kostelics bana i vägen i det andra. Svensken körde ur och missade chansen att försvara, eller förbättra, sitt OS-brons från Vancouver.

-Jag tycker att han är en djävla idiot faktiskt. Jag tycker alltid att han har satt svåra, utmanande banor, men det här är bara löjligt, säger Myhrer.

Myhrer överväger nu att ställa in resten av säsongen för att kurera sin knäskada. Och blickar framåt mot nästa OS med stora förhoppningar. Både om medalj och en annan sak:

-Jag hoppas att han inte är med till nästa OS i alla fall.

Ante Kostelic har tränat barnen Janica och Ivica till stora framgångar i den alpina världscupen. Men kroaten är också ökänd - och avskydd - för sina svåra och orytmiska slalombanor.

ANNONS
"Ett skämt"

När lotten för sättningen av det andra OS-åket föll på kroaten anade många det värsta. Och farhågorna blev - minst sagt - besannade.

Mattias Hargin, delad trea efter det första åket, stämde in i kritiken. Hargin halkade ner och fick i stället för medalj dela sjundeplatsen med lagkamraten Markus Larsson.

-Jag är riktigt arg och besviken. Framför allt för att jag inte behärskar det bättre i andra. Men sedan är det också hur banan ser ut lite, säger Hargin. -Jag tycker att det är ett skämt. Men det är kanske för att jag inte klarar av det heller. Jag brukar kunna åka bra i hans banor, men det här var det värsta jag har sett faktiskt. Jag tycker att han borde gå i pension.

Svenske sportchefen Anders Sundqvist uttrycker sig lite mer diplomatiskt, men håller med om att banan var i svåraste laget.

-Han håller sig inom ramarna. Men om det är bra för vår idrott att skicka ut de här bilderna, det kan inte jag svara på. Jag tycker att det är trist i alla fall, säger Sundqvist. -Men det blir ju medaljörer här också, så det handlar om att vi inte klarar av det i dag.

Norskt tack

Åkarna som klarade banan bäst blev å andra sidan rikligt belönade. Mario Matt, som ledde efter det första åket, höll undan till guldet medan hans österrikiske landsman Marcel Hirscher och norrmannen Henrik Kristoffersen kunde tacka andras misstag för silver- respektive bronsmedaljen.

-Tack och lov var det en selektiv bana, annars hade det här aldrig varit möjligt, säger Hirscher. -Tack Ante Kostelic för det här, säger Kristoffersen.

Även sonen Ivica Kostelic tog, inte helt oväntat, bansättaren i försvar.

-Den här banan visar skillnaden mellan en väldigt bra slalomåkare och dem som hör hemma i andraligan, säger kroaten.

Själv hade han stora problem men körde ändå upp sig från 21:a till nionde plats.

Röster om slalombanan

Efter det andra åket i herrarnas slalom riktades mycket kritik mot bansättningen och bansättaren Ante Kostelic (pappa till den kroatiske åkaren Ivica Kostelic). Här är några röster om banan:

"Jag hoppas Ante Kostelic blir portad av FIS för framtida bansättningar, detta förstör tyvärr för sporten..."

Jessica Lindell-Vikarby på Twitter.

"Ante kostelic, vad i h*lvete håller du på med!!???"

Hans Olsson på Twitter.

ANNONS

"Jag har åkt skidor i 23 år och jag har aldrig sett en sådan bana. Bansättningen slänger alla svårigheter som finns mot oss, och jag vet ärligt talat inte varför jag blev diskvalificerad. Det finns så många ställen i banan som det kan ha hänt på – jag har inga ursäkter".

Brad Spence, Kanada, till den olympiska nyhetstjänsten. Spence blev diskvalificerad i andra åket efter att ha grenslat en port.

"Den här banan visar skillnaden mellan en väldigt bra slalomåkare och de som hör hemma i andradivisionen. Jag sade till min pappa efter det andra åket att 'pappa, ifrågasätt det inte'. Jag var där och tänkte för mig själv, att vi behöver den här banan eftersom vi ska kröna en olympisk mästare, inte en skolmästerskapsmästare. Vi kommer att höra mycket om den här banan. Även om det är negativt, så var det ett spektakel för åskådarna. På OS ska banan vara en utmaning".

Ivica Kostelic, Kroatien, som slutade på delad niondepats.

"Det är på gränsen till osportsligt att sätta en sådan bana – inte alla av de bästa åkarna kunde ta sig ner. Banan var satt enligt regelboken, men det är en svår moralisk fråga när en pappa sätter en bana för sin son. Att 20 av de 30 bästa åker ur visar inte upp vår sport på ett bra sätt".

ANNONS

Ted Ligety, USA, som vann guld i storslalom och körde ur i andra åket i slalomen, till den olympiska nyhetstjänsten.

"Det var inte en lätt bansättning. Det var tufft men man måste anpassa sig efter banan och bansättningen. Ibland blir det för mycket men såna är reglerna, vi kan inte säga något".

Alexis Pinturault, Frankrike, som körde ur i andra åket.

"Jag var väldigt besviken efter det första åket, men när jag såg banan för det andra åket tänkte jag att jag kanske skulle kunna ha en chans. Så tack, Ante Kostelic, för det".

Henrik Kristoffersen, Norge, som tog hem bronset. (TT)

ANNONS