21-åring döms för att ha skallat en Hyltebo

Ett fyllebråk slutade med att en 21-åring skallade en jämnårig man. Nu döms han till villkorligt straff och ska betala skadestånd till mannen.

ANNONS
|

En ung kille från Hylte kommun besökte ett uteställe utanför Gislaved i höstas där han hamnade i bråk med en 21-årig man.

Båda var berusade och 21-åringen har uppgett att han kände sig provocerad av Hyltebon och dennes kompisar. Han uppfattade det som att de var ute efter bråk.

Hyltebon hävdar att han varken knuffade eller sade något till 21-åringen. Han var helt oförberedd när mannen plötsligt skallade honom och menar att skallningen var så kraftig att han flög bakåt och landade på folk som stod bakom honom.

I polisförhör berättade Hyltebon att det svartnade för ögonen, blod forsade ner på skjortan och att han befann sig i chocktillstånd efter skallningen.

ANNONS

Han ådrog sig huvudvärk och en lättare hjärnskakning.

Den 21-årige mannen, som är bosatt i Gislaveds kommun, säger att han handlade i nödvärn. Hyltebon ska ha knuffat honom och boxat honom med knuten näve mot kinden. Han skallade Hyltebon eftersom han var ensam mot tre killar och ville undvika ytterligare slag.

En ordningsvakt som tjänstgjorde på utestället den aktuella kvällen såg inte någon annan fysisk kontakt mellan killarna än skallningen, varken slag eller knuffar.

Tingsrätten bedömer därmed att 21-åringens invändning om nödvärn inte kan styrkas. Han döms till villkorlig dom och 60 dagsböter á 50 kronor för misshandeln. Han ska också betala drygt 9 000 kronor i skadestånd till Hyltebon.

ANNONS