Cykelstjärnorna Fredrik Kessiakoff (bilden) och Thomas Löfkvist jobbar nu för att få fram nya förmågor efter att de själva slutat. ARKIVBILD.
Cykelstjärnorna Fredrik Kessiakoff (bilden) och Thomas Löfkvist jobbar nu för att få fram nya förmågor efter att de själva slutat. ARKIVBILD.

Ex-cykelstjärnor tar fram nya proffs

ANNONS
|

Det pågår ett generationsskifte i svensk cykelsport på herrsidan. För allra första gången har ingen svensk kvalat in till VM:s linjelopp på lördag. I tempoloppet startar Gustav Larsson och Tobias Ludvigsson.

-Men allt är inte nattsvart i svensk herrcykel. Jag har fyra killar med från mitt lag i U23-loppet, så det finns en framtid, säger Löfkvist.

Löfkvist är general manager för Sveriges enda proffslag, Tre Berg-Bianchi, som bildades i fjol. Han anser att hans lag fyller en viktig funktion för att överbrygga steget från junior till stort proffslag.

-Det här trappsteget behövs. Men det borde finnas fler svenska lag, menar han.
Elit- och motionslopp

Precis som så många andra idrotter har cykelsporten svårt att locka barn och ungdomar att börja tävla. Däremot finns ett enormt intresse för motionslopp på cykel. Och genom de loppen tror cykelsporten att man både ska få större inkomster och på sikt hitta nya talanger.

ANNONS
-De som kör motionsloppen är oftast lite äldre. Om vi får dem att ta med sig sina barn till sporten kan vi få en bra återväxt, säger Löfkvist, vars stall arrangerar motionsloppet Tre Berg.

Fredrik Kessiakoff fortsätter att vara verksam inom cykelsporten, dels som styrelseledamot i Svenska cykelförbundet, dels som tävlingschef för loppet Velothon Stockholm som är en kombination av motionslopp och tävlingslopp, liknande konceptet som triathlon har.

-Att ha världseliten på plats och motionärerna får vara med och köra nästan samma bana - det är ett viktigt koncept som jag hoppas att vi får se mer av, säger han.
Backa upp proffsen

Kessiakoff kommer i sin förbundsroll att jobba för att ge svenska proffscyklister bättre uppbackning.

-Det tar flera år innan killarna blir stjärnor i sina lag och får rätt uppbackning. Vi som förbund har ansvar att hjälpa de här killarna och inte släppa kontakten med dem när de åker ut i världen. Det är jätteviktigt när man är ute och sitter ensam i en lägenhet att känna tryggheten och veta att man bara är ett telefonsamtal bort från all support och råd som man behöver, säger Kessiakoff.

Han tror inte att det dröjer innan svenska herrcyklister är med och slåss om framskjutna placeringar i internationella lopp.

-Tobias Ludvigsson är vår bäste cyklist just nu och har potential och utvecklingsmöjligheter. Med rätt matchning kan han ta sista klivet, det kan ske över en vinter. Och om två-tre-fyra år kan hans lillebror Fredrik vara där.

Född: 17 maj 1980 i Nacka.

Cykelkarriären, mountainbike: Proffs mellan 2003 och 2008. Världscupseger i Maribor 2007. VM-trea i crosscountry 2007. Deltog i OS 2008.

Landsvägscykel: Proffs mellan 2009 och 2014. Etappsegrar i Spanien runt och Schweiz runt (båda 2012). Tvåa i bergspristävlingen i Tour de France (2012). Totalseger i Österrike runt (2011).

Gör just nu: Tävlingschef för loppet Velothon Stockholm, styrelseledamot i Svenska cykelförbundet. Släppte i år sin biografi "Mitt eget race".

Smeknamn: Gotland.

Född: 4 april 1984 i Visby.

Cykelkarriären: Proffs mellan 2004 och 2014. Segrar i Monte Paschi Eroica och Sachsen Tour 2009, Tour Méditerranéen 2013. Bar den rosa ledartröjan under en etapp i Giro d'Italia 2009. Deltog i OS 2004.

Gör just nu: General manager för cykellaget Tre Berg-Bianchi.

ANNONS