Region Halland tar klivet till Bryssel

Region Halland ska bli representerat i Bryssel. Kostnad: 800 000 för nästa år. Förhoppningen är att bättre insyn ska leda till mer bidrag och en möjlighet att föra fram synpunkter.

ANNONS
|

Halland har, sedan West Sweden upplöstes för några år sedan, inte haft någon representation i Bryssel.

Det har däremot Kalmar, Blekinge, Jönköping och Kronobergs län haft i det gemensamma Sydsveriges Europakontor.

Nu har Region Halland blivit erbjudna medlemskap – och tackat ja.

– Vi känner att det finns rätt många anledningar till att finnas i Bryssel. Dels kan vi påverka vilka typer av satsningar och utlysningar som EU bör göra och så kan vi på ett tidigt stadium fånga upp vad som är på gång så att vi kan rigga på hemmaplan för att vara så förberedda som möjligt, säger Stefan Bengtsson (C), förste vice ordförande i regionstyrelsen.

ANNONS

Genom att betala en medlemsavgift på 800 000 kronor för kommande år blir Region Halland fullvärdig medlem av Sydsveriges Europakontor i Bryssel. Avgiften bekostar bland annat lön och resor.

– I dag finns en tjänsteman på plats i Bryssel, men vi är överens om att det är i minsta laget. Bemanningen ska öka och det blir troligen med en person till men ingenting är beslutat än, säger Stefan Bengtsson.

Men även på hemmaplan måste regionen se över organisationen för att på bästa möjliga sätt dra nytta av medlemskapet, tillägger han.

– Vi måste ha en förmåga att ta hand om information och annat som kommer från Bryssel så att vi kan dra nytta av det.

Rent konkret, vilken nytta har Halland av att vara representerat i EU:s huvudstad?

– Det är jätteviktigt att vi är med och pratar för vår sak så att Sydsverige kan få del av pengar från struktur- och landsbygdsfonder och från ESF-fonden. Det kan handla om mycket stöd som kan göra stor skillnad. Och så handlar det om att lyfta olika frågor som är viktiga för oss, säger Stefan Bengtsson.

Hur mycket makt geregentligen detta medlemskap?

– Ingen egentlig makt, men en möjlighet att påverka beslut och etablera kontakter. Det handlar om ett ständigt nätverkande och lobbyarbete för att föra fram våra synpunkter.

ANNONS

– Det handlar också om att plocka fram relevanta underlag och relevant kunskap för dem som ska fatta besluten.

Regionen anser också att de områden som prioriteras av medlemmarna i Sydsveriges Europakontor väl överensstämmer med Region Hallands. Det handlar bland annat om hållbar grön utveckling, infrastruktur och innovation.

ANNONS