Koll på hastigheten. De kommande veckorna intensifierar polisen hastighetsövervakningen.
Koll på hastigheten. De kommande veckorna intensifierar polisen hastighetsövervakningen.

Polisen ska pressa ned hastigheten på vägarna

Under de kommande tre veckorna blir det extra jobbigt att vara fortkörare. Polisen ska genom intensiva kontroller försöka få ned medelhastigheten.

ANNONS
|

Tempot på vägarna är helt avgörande för antalet olyckor. Med en lugnare trafikrytm minskar mängden allvarliga olyckor. Chefen för trafikpolisen i Region Väst, Jenny Wester, konstaterar att på tio år har 640 personer omkommit i trafiken på vägarna inom regionen.

”Tanken är svindlande. Dessa personer skulle rent statistiskt kunna vara invånarna i en mindre ort någonstans i Sverige, en ort som på tio år helt utplånas.” beskriver hon i en kommentar till polisens satsning under de kommande veckorna.

Polisens tanke är att all tillgänglig personal ska fokusera på trafikövervakning. Trafikgruppen inleder bland annat med kontroller i civila bilar på de vägar i Halland som är mest olycksdrabbade, där man sett att trafikmönstret innebär en risk.

ANNONS

– Vi kommer att använda oss av civila bilar, fasta kontroller och genom att ställa upp vår mobila fartkamera. De civila patrullerna letar bland annat efter förare som har en aggressiv körning, säger chefen för trafikgruppen, Fredrik Ekman.

Statistik från trafikövervakningen i länet visar att merparten av trafikanterna kör mellan sex och nio kilometer i timmen över hastighetsbegränsningarna. Det är ett så markant trafikbeteende att det driver upp tempot över lag på vägarna.

– Vi i vår grupp har övervakning i stort sett dagligen, nu tillkommer lokalpolisområdenas personal och att vi har den mobila utrustningen. Lokalpoliserna kör kanske 20 minuter på en plats och flyttar sig sedan vidare på sträckan till en ny plats. Det blir fler kontroller än det brukar vara. Grundsyftet är att få ned genomsnittshastigheterna, om man bara höjer hastigheterna några kilometer i timmen blir det så många som kör för fort. Det är det vi ska försöka få bort, fortsätter han.

Fasta fartkameror är effektiva, de bromsar trafikrytmen påtagligt. Även om polisen ser att pendlare har en tendens att ”ta igen” det de förlorar när de passerar en kamera visar statistiken tydligt att medelhastigheten är lägre på sträckor där ”plåtpoliserna” sköter övervakningen.

”Målet är att minska antalet skadade och dödade i trafiken.Nyckeln för att förhindra att människor dör på våra vägar, är att alla förare sänker medelhastigheten. Alla.Vi kommer därför inte endast rapportera de förare som kraftigt överskrider hastighetsgränserna, vi kommer även rapportera de som ”bara körlite för fort” beskriver Jenny Wester insatsen de kommande veckorna.

ANNONS

Fakta: Så här mycket kostar det att köra för fort

Kör du för fort där det är 50 km i timmen eller lägre hastighetsbegränsning blir böterna:

  1. 1–10 km/h 2 000 kr
  2. 11–15 km/h 2 400 kr
  3. 16–20 km/h 2 800 kr
  4. 21–25 km/h 3 200 kr
  5. 26–30 km/h 3 600 kr
  6. Över 30 km/h 4 000 kr

Högre än 50 km i timmen:

  1. 1–10 km/h 1 500 kr
  2. 11–15 km/h 2 000 kr
  3. 16–20 km/h 2 400 kr
  4. 21–25 km/h 2 800 kr
  5. 26–30 km/h 3 200 kr
  6. 31–35 km/h 3 600 kr

Över 35 km/h 4 000 kr

Källa: Polisen

ANNONS