Granskning av polis ska utredas

ANNONS
|

Regeringen beslutar i dag att utreda om granskningen av polisen, Säpo och Kriminalvården i framtiden ska skötas av en fristående myndighet.

Justitieminister Beatrice Ask (M) öppnar också redan nu för att det kan bli en nationell polismyndighet i stället för 21 länsmyndigheter.

-Det mesta tyder på att det blir ett förslag om en nationell polis. Det kommer antagligen inte att vara en rad fristående myndigheter i framtiden, säger hon till Dagens Nyheter.

Enligt utredningens direktiv ska konsekvenserna av att göra Säkerhetspolisen (Säpo) till en fristående myndighet analyseras. Säpo är i dag en del av Rikspolisstyrelsen.

En av de frågor som ska utredas är hur samarbetet mellan Säpo och Rikskrim i så fall ska se ut.

Justitieminister Beatrice Ask är på resa och befinner sig i Chicago. Hennes kommentar ges via mejl:

ANNONS

"Frågan om Säpos organisatoriska tillhörighet har uppkommit i Polisorganisationskommitténs arbete och därför har regeringen i dag utfärdat ett tilläggsdirektiv för att kommittén ska kunna se över denna fråga fullständigt. Kommittén får nu i uppdrag att analysera konsekvenserna av en eventuell ombildning av Säkerhetspolisen till en fristående polismyndighet inom polisväsendet," skriver Ask.

Det var sommaren 2010 som regeringen beslutade att polisens organisation skulle ses över med sikte på en enda nationell polismyndighet i stället för som nu 21 länsmyndigheter.

Under arbetets gång kom man fram till att uppdraget borde vidgas till att avse även säpo och tillsynen av polisen och det är därför regeringen i dag har kommit med sina tilläggsdirektiv.

ANNONS