Adams heltidsjobb - spela dataspel

ANNONS
|

För ett och halvt år sedan blev Adam Friberg tillfrågad att börja itopp-laget Ninjas in pyjamas. Han sa upp sig från sitt jobb och sedan dess lever han gott på pengarna som laget spelar in på sin gren kallad Counter-Strike: Global Offensive. Laget var under lång tid helt obesegrade och har sammanlagt spelat in över 1,5 miljoner kronor. Nu har även TV6 gjort en realityserie om laget.

22-åringens fansida på Facebook har över 10000 följare.

– Drar man paralleller med en fotbollsklubb är det inte så olikt. Vi åker runt på tävlingar och vi tränar mer än de som spelar fotboll och hockey på heltid. Man känner sig som en proffsspelare, berättar göteborgaren som numera bor iStockholm.

ANNONS

Med hjälp av fyra sponsorer kan klubben betala ut en grundlön till alla i laget. Adam Friberg säger att den är i storlek med en vanlig ”svenssonlön”. Förutom det delar laget också på de vinstsummor man drar in.

De senaste fem åren har det märkts en skillnad på antalet sponsorer och vinstummorna, berättar Adam Friberg.

– Även företag utöver datortillverkare har börjat märka att det är väldigt mycket ungdomar som spelar. I åldern 15–40 så tror jag det är en stor del som spelar, har spelat eller vet vad det är.

Däremot är han inte helt övertygad om att e-sport i framtiden kommer kunna konkurrera med traditionella sporter i Sverige. Men han pekar på hur stor sporten redan är här och jämför med Syd-korea, sportens förlovade land.

– I Sydkorea är de som spelar lika stora som fotbollsstjärnor med stora affischer på husen och tävlingar som sänds i nationell tv.

ANNONS