De vågar turista - trots piraterna

Varningsskyltar och mediebevakning till trots. Resenärerna tar det kallt ändå. Vägpiraterna skrämmer inte bort människorna från rastplatserna i Halland.

ANNONS
|

På Skrea backe har Reimund och Barbro Huber från Stockholm gjort sig klara för kvällen. De sitter vid campingbordet utanför husvagnen och avnjuter en sen middag tillsammans med en tysk pilsner. De har varit ända nere i Venedig med husvagnen.

- Vi är på väg hem och har inte sett svenska nyheter på länge, säger Barbro.

Trots att de sett skyltarna som varnar för vägpiraterna tror de inte att faran är överhängande - om man är försiktig.

- Vi har aldrig några värdesaker i bilen, säger Barbro.

- Man är ju observant om det är några som cirkulerar runt också, inflikar Reimund. Det är ju likadant överallt. Längs hela autobahn finns det liknande skyltar.

ANNONS

Det är tredje sommaren som Zeki och Havva Sak har serveringen vid Vägverkets rastplats vid Susedalen. Varningar om vägpirater har varit ständigt återkommande genom åren. Men trots varningsskyltarna är det alltid någon som sovit över när makarna kommer till jobbet. Senast i förra veckan var det inbrott i en husbil på rastplatsen.

- Det är många som kommer och frågar om lov, om de får sova över på parkeringen, då brukar vi varna dem, säger Havva Sak.

Längst ner på parkeringen har Stefan Fischer från Mannheim i Tyskland med familj stannat till med husbilen för en snabb middag. Semestern har precis börjat och Stefan blir oroad när han hör om inbrotten.

- Vi sov längs vägen i Danmark, berättar han.

Familjen är på väg mot Norge och ska färdas hela E6:an. I fortsättningen ska de nog fundera på att ta in på campingplatser över natten, säger han. Eller åka ifrån vägen lite, ut på landsbygden.

Yngvar och Lisbeth Martinsen från Halden behöver inte fundera om var de ska stanna över natten. De ska åka hela vägen hem. De har hört talas om vägpiraterna innan.

- Vi skulle nog ha stoppat vid en camping. Det är ju lite mer skyddat där, säger Yngvar.
ANNONS