Mest positivt om Arnholm

ANNONS
|

-Bra att vi har får en jämställdhetsminister som titulerar sig som feminist. Men sen gäller det om hon kan leva upp till det. Det får framtiden utvisa, säger Schyman, som också är tidigare talesperson för Feministiskt initiativ och partiledare för Vänsterpartiet. -Jag önskar Maria Arnholm lycka till. Jag hoppas bara att hon vågar sätta in jämställdhetsfrågan i ett maktperspektiv. Med de erfarenheter hon har från näringslivet, så utgår jag från att hon också har erfarenhet av hur trögt det är att få förändringar till stånd. Så jag hoppas att hon har modet att flytta upp jämställdhetsfrågorna högre på den politiska dagordningen och att hon ska våga komma med mer konkreta förslag och lagar om vad man ska göra åt de stora ojämlikheterna på arbetsmarknaden. -Men risken är väl stor att hon fortsätter på samma linje som regeringen fört hittills, säger Gudrun Schyman som berömmer regeringen för att man under Nyamko Sabunis tid satsat mycket pengar på att bekämpa mäns våld mot kvinnor.

Miljöpartiet är positivt till Maria Arnholm som jämställdhetsminister.

"Äntligen har regeringen utnämnt en feminist till jämställdhetsminister. Vi hoppas att hon snarast ska ta itu med de osakliga löneskillnaderna på arbetsmarknaden. Det är oacceptabelt att ett land som Sverige fortfarande värderar kvinnor lägre än män på arbetsmarknaden" säger Gunvor G Ericson, jämställdhetspolitisk talesperson för Miljöpartiet, i ett pressmeddelande.

"Maria Arnholm har i dag fått ett av regeringens viktigaste jobb. Hon har att göra. Vi hoppas att regeringen nu lyfter upp jämställdhetsfrågan högre på dagordningen, det är beklagligt att den prioriterats ned under alliansens år vid makten" säger Gustav Fridolin, språkrör för Miljöpartiet.

ANNONS

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror att Reinfeldt har gjort ett klokt val med Arnholm som ny jämställdhetsminister.

-Hon är ett nytt ansikte, men med rutinerad bakgrund. Ett tryggt kort. -Jag tror att hon kan lyckas ruska liv i en insomnad jämställdhetsdebatt, fortsätter han.

Den nya ministern är uppvuxen i Kungälv och där är folkpartisterna glada i dag.

-Vi är väldigt stolta över att en Kungälvs-tjej blir minister, säger Lars Wallberg, ordförande i FP i Kungälv sedan ett år tillbaka.

Maria Arnholms mor har varit engagerad i partiet sedan 1973.

-Det känns roligt att vara mamma i dag, säger Ulla Arnholm, sedan hon tittat på dottern Marias presskonferens på tv och glatt sig åt utnämningen.

Fortfarande har Ulla Arnholm mindre uppdrag kvar och också ett stort intresse.

-Vi var ju en politisk familj där de liberala idéerna var allenarådande och Marias politiska intresse väcktes tidigt och hon var väldigt engagerad, säger Ulla Arnholm. -Min första mamma-tanke var, oj, vad jobbigt, men hon vill verkligen jobba med de här frågorna.

Maria Arnholm är som klippt och skuren för jobbet, enligt Lars Wahlström, huvudägare, och medarbetare, i PR-företaget Springtime där Arnholm tidigare var vd.

-Maria har en så bred erfarenhet av politiken och näringslivet och ett sådant engagemang för de här frågorna att jag inte kan tänka mig en bättre person för den här rollen, säger -Maria är en oerhört duktig naturlig kommunikatör. Hon kommer se till att Folkpartiet vinner på det här, säger Lars Wahlström.

Tidigare Folkpartiledaren och socialministern Bengt Westerberg (FP) välkomnar Maria Arnholm som efterträdare till Sabuni. Arnholm jobbade som stabschef hos Westerberg mellan 1991 och 1994.

-Hon är jättebra tycker jag. Hon jobbade hos mig under alla mina år som partiledare och gjorde ett jättebra jobb.

Den största utmaningen för Arnholm blir att återigen få upp jämställdhetsfrågorna på den politiska agendan, säger Westerberg.

-De har sjunkit tillbaka lite, så det tycker jag är en uppgift. Sen tycker jag personligen att det är angeläget att gå vidare med individualiseringen av föräldraförsäkringen. Hon var en av dem som övertygade mig om att det behövdes en pappamånad så jag hoppas att hon kan övertyga fler om att det är klokt att gå vidare med det.

Men enligt Anna-Klara Bratt, chefredaktör och ansvarig utgivare för den feministiska nättidskriften Feministiskt Perspektiv, väntar enorma utmaningar på arbetsmarknaden, och Bratt är kritisk till att den nya ministern säger sig vara emot kvotering i bolagsstyrelser.

-Kvotering skulle man kunna göra inom en rad yrken och branscher men vågar man inte ens kvotera i styrelser så vågar man inte hoppas på mycket. Om hon kan sätta emot näringslivet på något annat sätt det kan vi bara spekulera i, men utmaningarna är enorma.

Frågan om feminism är viktig i sammanhanget, tycker Anna Laestadius Larsson, journalist och jämställdhetsdebattör.

-Jag tycker att det har varit väldigt svårt med en jämställdhetsminister som har så svårt för begreppet feminism. I min värld är det så att man antingen är för jämställdhet, och då har man tid att vänta tills det löser sig självt, eller så är man feminist, och då är man beredd att göra något åt saken.

Därför är det positivt att Arnholm kallar sig feminist, tycker Laestadius Larsson. Men hon påpekar att det inte bara är en personfråga, utan också handlar om vilket mandat ministern får från regeringen och statsministern.

ANNONS

-Det känns inte som om Sabuni har haft ett så starkt mandat. Vi får hoppas att Arnholm får det, annars spelar det inte så stor roll vem som är jämställdhetsminister.

Lars Einar Engström, författare och föreläsare om jämställdhet, tror att Arnholms bakgrund inom kommunikationsbranschen kan vara en styrka.

-Inom det här området måste man kommunicera, informera och utbilda, det går inte med Sabunis stil.

Engström är också positiv till att Arnholm kallar sig för feminist.

-Det tror jag är bra, då är det två i regeringen, Anders Borg och hon, som säger att de är feminister.

Däremot är han kritisk till att hon motsätter sig kvotering.

-Det kommer inte att hända något om det inte blir lag. Regelverk och frivillighet det är bara Folkpartiet som tror på.

ANNONS