Riktad utbildning för personalen

ANNONS
|

Våldtäktsoffer kan uppleva att de inte känner sig trodda av polisen och att de blir ifrågasatta på fel sätt. För att förbättra bemötandet och öka kunskapen ska cirka 500 poliser i Halland genomgå en särskild utbildning. Det handlar om alla som kan komma i kontakt med någon som råkat ut för ett sexualbrott, allt från trafikpoliser till utredare och chefer.

I dag sker vårens sista utbildningstillfälle på polishuset i Halmstad och i höst fortsätter satsningen.

– Det har ju funnits en debatt om att kvinnor får skylla sig själva och jag vill få bort det från Halland. Jag tycker att vi ska föregå med gott exempel, säger Inger Ohlsson, chef på barn- och sexualbrottsroteln i Halland och den som håller i utbildningen.

ANNONS

Hon betonar att poliser måste kunna agera professionellt i alla lägen och lägga undan egna värderingar.

– Man ska bemöta alla med respekt oavsett om personen är full, nykter eller har kort kjol, oavsett om man blivit av med en cykel eller utsatts för våldtäkt.

Inger Ohlsson påpekar att polisen måste kunna ställa motfrågor, men att det

ska göras på ett sätt som inte får den drabbade att känna sig kränkt ytterligare en gång.

Utbildningsmaterialet är framtaget av brottsoffermyndigheten och innebär att poliserna får se en film där arbetet på en polisstation följs under ett aktuellt fall.

– Filmen väcker mycket tankar och känslor. Går det till så här hos oss? Beter vi oss så här illa? Jag har fått mycket bra respons från poliser som redan utbildats.

Inger Ohlsson hoppas att satsningen i slutändan ska leda till att fler sexualbrottsoffer vågar anmäla. Tidigare har en liknande insats gjorts gällande våld i nära relationer och där ligger anmälningsbenägenheten högt i Halland i dag, enligt Inger Ohlsson.

Hon har jobbat med de här frågorna i 20 år och har länge varit drivande för att förbättra situationen i Halland.

– Det har blivit bättre, men jag tycker att det är viktigt att man tjatar om det här och upprepar budskapet. Vi är bra, men vi kan bli bättre.

ANNONS

Under 2011 har brottsoffermyndigheten på uppdrag av regeringen genomför ett utbildningsprogram för personalen inom polisen, åklagarmyndigheten och domstolarna för att öka kunskapen och förbättra bemötandet av sexualbrottsoffer. I samband med utbildningen togs även material som kan användas av varje myndighet på lokal nivå fram.

2009 – 113

2010 – 122

2011 – 117

ANNONS