Hök och duva svarar om räntan

ANNONS
|

Såväl riksbankschefen Stefan Ingves som vicechefen Karolina Ekholm kommer i dag till riksdagens finansutskott. Ekholm har länge velat se större räntesänkningar.

När finansutskottet i dag frågar ut Riksbanken om penningpolitiken och räntan finns för första gången ytterligare en ledamot i direktionen, utöver riksbankschefen Stefan Ingves, på plats. Premiären innebär att utskottet får chansen att höra direkt av vice riksbankschefen Karolina Ekholm om varför hon länge har velat ha en lägre ränta än majoriteten i Riksbankens ledning.

-Det har funnits ett stort intresse att föra en diskussion även med andra ledamöter i direktionen. Och en till utöver riksbankschefen är väl lagom, säger finansutskottets ordförande Anna Kinberg Batra (M).

Kinberg Batra hävdar att det inte finns några politiska kontroverser bakom att bjuda in ytterligare en ledamot, trots att debatten under framför allt det senaste året har varit het om de olika åsikterna om räntesättningen i Riksbankens direktion. Ekholm och kollegan Lars E O Svensson har gång på gång, både i protokollen från Riksbankens möten men också offentligt, argumenterat för att räntan borde sättas lägre. Han har hävdat att arbetslösheten hålls kvar på en högre nivå än vad som kunde ha varit fallet, på grund av att Riksbankens majoritet håller fast vid en för hög ränta.

ANNONS

Ledamöterna kommer att bjudas in i strikt bokstavsordning, en i taget. Lars E O Svenssons tur kommer om ett år.

I fortsättningen ska utskottet ha tre utfrågningar per år, en mer än nu.

I dag publiceras också protokollet från Riksbankens möte 5 september, där styrräntan sänktes med 0,25 procentenheter.

ANNONS