Trafikverket måste hjälpa till att hitta en lösning så att elever som redan klarat teoriprovet inte tvingas göra om det för att det är brist på uppkörningstillfällen, anser skribenten.
Trafikverket måste hjälpa till att hitta en lösning så att elever som redan klarat teoriprovet inte tvingas göra om det för att det är brist på uppkörningstillfällen, anser skribenten.

Trafikverket sviker uppkörare

ANNONS
|

För att få körkort i dag behöver man göra så kallade sammanhållet förarprov. Det betyder att såväl teoriprovet som uppkörningen skall genomföras inom en period av två veckor. Klarar man teoriprovet, men missar uppkörningen så har man sedan två månader på sig att köra upp igen. Därefter blir det godkända teoriprovet ogiltigt och måste göras om.

Med andra ord; om man klarar teoriprovet så har man två månader på sig att köra upp med godkänt resultat. Om man inte klarar uppkörningen inom denna period så måste man göra om även teoriprovet.

Trafikverkets regler säger att om man missar den första uppkörningen så har man rättighet att göra nya försök – enda villkoret är alltså att man gör det inom två månader från det att man klarade teoriprovet. Men jag hävdar att rättigheten att köra upp flera gånger under det sammanhållna förarprovet är ingenting annat än en ren chimär eftersom Trafikverket inte uppfyller sina åtaganden. De tillhandahåller helt enkelt inte tillräckligt många uppkörningstillfällen för att det skall vara möjligt att missa uppkörningen en eller flera gånger inom den nämnda perioden.

ANNONS

Ett levande exempel är min son som just nu satsar på att ta sitt körkort. Efter körlektioner på bilskola ansåg hans lärare att han var mogen att köra upp. Den 11 juli klarade han sitt teoriprov. Dan därpå körde han upp, men missade. Snabbt försökte vi få en ny uppkörningstid. Den första tid som fanns tillgänglig är 28 augusti, nästan sju veckor senare, oroväckande nära Trafikverkets två-månaders gräns. Vi har många gånger sen dess försökt hitta en tidigare uppkörningstid, men förgäves. Bristen på tider är konstant.

När en av GP:s journalister ställer Trafikverket mot väggen i en notis för några veckor sedan får vi en förklaring på problemet; Trafikverket anser att det är alltför låg nivå på uppkörarna nu för tiden. Kom igen Trafikverket! Hjälp till att hitta en lösning så att människor som redan klarat teoriprovet inte tvingas göra om det för att det är brist på uppkörningstillfällen!

Mina två förslag är att antingen förlänga perioden från två till åtminstone tre månader. Alternativt får ni skaka fram fler uppkörningstillfällen!

Pia

ANNONS