El Sistema hotas av nedskärning

ANNONS
|

Kultur- och fritidsverksamheten på Norra Hisingen, det vill säga stadsdelarna Backa, Brunnsbo, Kärra, Rödbo, Skogome, Skälltorp, Säve och Tuve, har gått med underskott in i verksamhetsåret 2013 och tvingats skära ner på personal och verksamheter. Fyra miljoner kronor ska sparas och de åtgärder som hittills är gjorda räcker inte.

–Den signal vi fått från stadsdelsnämndens ordförande är att vi antingen måste skära ytterligare överlag eller kraftigt begränsa vår El Sistema-verksamhet, bekräftar Camilla Sarner, sektorschef för kultur- och fritid i SDF Norra Hisingen.

Att upprätthålla nuvarande kvantitet på El Sistema-undervisningen, som bygger på att barnen i musikskolan träffas flera gånger i veckan för musikundervisning på eftermiddagstid, är inte längre möjligt.

ANNONS

Sparkravet sammanfaller olyckligt med flera satsningar för barn i området som från och med i år skulle övergå från projekt till ordinarie verksamhet. Vid sidan om El Sistema, även en liknande satsning på fotbollsskolan Backa BK.

Thomas Martinsson (MP), kulturkommunalråd och ordförande i Götborgs kulturnämnd, beklagar situationen, men hoppas samtidigt att man inom stadsdelen ändå ska kunna hitta en lösning som räddar El Sistema-verksamheten kvar, i någon form.

Kulturnämnden har de senaste åren satsat flera miljoner kronor, så kallade stimulansmedel, på att utveckla El Sistema i samtliga stadsdelar i Göteborg. Detta är det första bakslaget för kulturskolan som med förebilden i Venezuela startade i Hammarkullen för fyra år sedan och sedan dess fått spridning i hela Norden.

–Allt förebyggande arbete är av stor betydelse för att motverka sociala problem och där vet vi ju att kultursatsningar är viktiga. Jag hoppas att man väger in det ordentligt i sina beslut nu, säger Thomas Martinsson, som samtidigt påpekar att han har förståelse för att stadsdelsnämnden kräver åtgärder av kultur- och fritidssektorn för att få ekonomin i balans.

Beslut om besparingarna fattas den 29 oktober.

ANNONS